2024. június 1. - Tünde

Segítség az elbocsátott egészségügyi dolgozóknak

Elhelyezkedést segítő program indult, amely az egészségügyi reform után állás nélkül maradt szakdolgozók munkahely keresését könnyíti meg. Az ESZME Programot (Egészségügyi Szakdolgozók Munkában Tartása, Elhelyezkedése) non-profit szakmai szervezetek együt
2007. október 11. csütörtök 16:04 - Hírextra
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) és az Újra Dolgozom Programok Országos Szövetsége az EM Csoport Kht. támogatásával új, elhelyezkedést segítő programot indított az egészségügyi átalakítások után állás nélkül maradt szakdolgozóknak. Az ESZME elnevezésű program lényege, hogy az elbocsátott egészségügyi dolgozókat megismertetik a munkaügyi központok szerepével, az adminisztrációs teendőkkel, valamint megtanítják, hogy kell összeállítani egy jó önéletrajzot, és mit kell tenni az állásinterjún - mondta Balogh Zoltán, a MESZK elnöke.

A szakmai szervezetek saját adatbázisukból egy központi adatbázist hoznak létre, így tudják majd pontosan, hogy melyik intézményben milyen állások szünnek meg, és kiket érint a leépítés. Az elbocsátott dolgozókat kijelölt szervezők keresik fel. Az átvett ügyfél képzési programon vehet részt, amelyen nemcsak azt tudhatják meg, hogy hová fordulhatnak álláslehetőségért, hanem azt is, hogy önéletrajzukat hogyan írják meg, illetve mire kell figyelniük egy állásinterjún.

A program szervezői úgy vélik, elsősorban a rehabilitációs és az egészségügyhöz kapcsolódó ellenőrzési munkakörökben, illetve több-biztosítós rendszer bevezetésével létrejött állásokban helyezkedhetnek el a most munkanélkülivé vált egészségügyi dolgozók.

A szakmai non-profit szervezetek szerint azért van szükség az ESZME Programra, mert az egészségügyi minisztérium által indított Mobilitási Program nem elég a probléma megoldására. Körülbelül 4 ezer szakápolót bocsátanak el, a tárca programjára azonban eddig csak 8 szakdolgozó jelentkezett. Valószínűleg azért, mert az csak az 50 kilométernél messzebb áttelepülés esetén nyújt segítséget. Az ápolók nagy része ennyire nem mobilis, hiszen családanyákról van szó, ráadásul a családfőnek is új munkahely után kellene így néznie - fejetette ki Bugarszki Miklós, a MÁE elnöke.

Újra Dolgozom Programok Országos Szövetsége tapasztalataival és módszereivel tud az ESZME Programhoz hozzátenni, ez a szervezet segített ugyanis a MÁV csoportos leépítéseinek idején is állást találni az elbocsátottaknak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását