2024. június 3. - Klotild

Hagyomány és modernitás francia módra

A napjainkban népszerű és egyeduralkodónak számító briar pipák szülőhelye a franciaországi St. Claude, ahonnan a ma is létező legrégebbi francia márka származik.
2024. május 20. hétfő 10:33 - HírExtra

A régóta pöfékelők számára biztosan nem ismeretlen sem a bruyere, sem a nagynevű francia gyártó, a Chacom, és azt is tudják, hogy kínálatukban alapvetően tradicionális formákat találnak. De vajon arról is hallottak, hogy évente egy-egy szokatlan színű vagy formájú, modern megjelenésű pipa is a kollekciójuk része? Így azok számára is izgalmas lehet, akik a különlegességeket kedvelik, amelyeket megtalálhatnak a Humidorshop.hu webshopban. Tartson velünk, és tudjon meg többet a gallok büszkeségéről, illetve a briar pipákról!

A Chacom múltja és jelene

A márka 1825-ből eredeztethető, hiszen az alapító Comoy család ekkor kezdett pipagyártásba Franciaországban, majd Henri Comoy 1879-ben Londonba emigrált és megalapította az első angol, majd 1922-ben Franciaországban a Chapuis Comoy & Cie pipagyárat. A Chacom márkát 1928-ban hozta létre, és kezdetben csak a francia, a belga és a svájci piacot szolgálta ki, majd 1932-ben, egyesülve egy másik gyártóval, létrejött La Bruyere néven a világ legnagyobb pipagyártó vállalata, amely ma 58 országban forgalmazza a Chacom pipákat. 

A Chacom a hagyományokat és az évszázados know-how-t folytatva gyártja ma is a briar pipákat, ugyanakkor modernizációs célkitűzéseik is vannak, ennek szép példái a különleges színű és extravagáns, mintás futurisztikus pipák. 

Miért a briar?

A mediterrán hanga növény gyökeréből készült briar pipák egy véletlennek köszönhetik felfedezésüket, azonban egy olyan alapanyagra bukkantak, ami kedvező tulajdonságainak köszönhetően átvette a nagy múltú és addig tradicionálisnak tartott cseréppipák szerepét. 

A briar pipák mellett szól a könnyű kiégethetőség, bejárathatóság, valamint a jó íz, amely kimagasló füstölési élményt nyújt. De nem elhanyagolható a gyökér egyedi rajzolata, természetes szépsége sem. Magas minőségű pipa csak jó minőségű, legalább 50 éves gyökérből készülhet szárítást, gondos válogatást és szakértő megmunkálást követően kézi esztergálással vagy gépi vágással.

Változatos pipaformák

Az idők folyamán számtalan pipaformát hoztak létre a gyártók, így ma már rengetegféle típus közül választhatunk. Érdemes kézbe venni és úgy kiválasztani a megfelelő formát, de a gyűjteménybe esztétikus megjelenésük miatt is kerülhetnek pipák.

A legismertebb forma a henger alakú fejjel és egyenes szárral rendelkező elegáns Billiard, amelynek számos változata ismert, és amely a kezdők számára is ajánlott.

A Chacom pipáihoz a legjobb briarokat használják. Számtalan formában készítik és különféle szárakkal, a kollekcióban a klasszikus formák mellett igazi különlegességek is szerepelnek, valamint rövid és hosszú pipák is. Ha még sosem próbálta a híres francia gyártó egyetlen pipáját sem, érdemes kipróbálnia valamelyiket, hogy megnézze, mit is tud. Gyakorlott pipásoknak a limitált kollekciók lehetnek izgalmasak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását