2024. május 19. - Ivó, Milán

Döntenek az óraszámról

A következő két hétben összesen hat napot ülésezik a parlament. Hétfőn és kedden döntés várható a többi között a foglalkoztatói nyugdíj bevezetéséről és a szociális törvény módosításáról, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos népi
2007. október 14. vasárnap 22:09 - Hírextra
A képviselők döntenek Lengyel Zoltán mentelmi jogának felfüggesztéséről is, amit az Országgyűlés szakbizottsága egyhangúlag támogatott. A jövő évi költségvetés általános vitája egy héttel később, október 25-én kezdődik.

Hétfőn várhatóan dönt az Országgyűlés a foglalkoztatói nyugdíj bevezetéséről, amire az uniós jogharmonizáció miatt van szükség. Ha az országgyűlési többség a jogszabályt elfogadja, 2008-tól a foglalkoztatók is gondoskodhatnak munkavállalóikról, ha szerződést kötnek majd valamelyik nyugdíjszolgáltatóval.

Ugyancsak hétfőn lesz a szociális törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása is, amelyben egyebek mellett az is szerepel, hogy 2008-tól minden jogosultnak a Magyar Államkincstár fizetné a családi pótlékot, vagyis megszűnnének a munkahelyeken a családtámogatási kifizetőhelyek.

Az Országgyűlés hétfőn dönt arról a népi kezdeményezésről, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) terjesztett elő, a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentését akarja elérni az érdekképviselet, konkrétan az óraszám-emelés visszavonását. Ezzel kapcsolatban pénteken az MDF országgyűlési határozati javaslatot nyújott be. A dokumentum-tervezet szerint a parlament arra kérné fel az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, hogy március 1-ig készítsen hatástanulmányt a kötelező óraszám megemeléséről. Ennek hiányát egyébként a szakszervezet is kifogásolta.

Ugyancsak hétfőn szavaznak a képviselők Lengyel Zoltán mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága kedden egyhangúan megszavazta, hogy javasolják Lengyel Zoltán - korábban fideszes, most független - képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Lengyel Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyész kérte. A képviselőt július elején Budapesten az Alagútnál igazoltatták a rendőrök. Lengyel szerint megverték az egyenruhások, de a rendőrök azt mondják, hogy ez fordítva történt, a képviselő ütötte meg egyiküket.

Kedden kerül napirendre az általános forgalmi adóról szólót törvényjavaslat, és folytatódik az egyes adótörvények módosításának általános vitája is.

A jövő évi költségvetés vitája október 25-én kezdődik Parlamentben, és három napon át tart. A 2008-as büdzsét 30 órás időkeretben tárgyalják a képviselők. Az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokra öt óra áll rendelkezésre, és terítékre kerül az Állami Számvevőszék véleménye is a tervezetről. A Fidesz október 24-re politikai vitanapot kezdeményezett, "Népegészségügy vagy üzleti egészségbiztosítás?" címmel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását