2024. május 19. - Ivó, Milán

Fáklyával a tandíj ellen

A tandíj visszavonását és Hiller István szakminiszter távozását követelte mintegy 3.500-4.000 hallgató fáklyás, zenés demonstráción szerdán este Budapesten az oktatási tárca Szalay utcai épülete előtt.
2007. október 17. szerda 22:30 - Hírextra

Miskolczi Norbert, a tüntetést szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke beszédében felidézte, hogy a hallgatók már több mint egy éve elküldték alternatív javaslataikat az oktatási tárcának.

Az a miniszter, aki egy év alatt nem tudja megérteni egy javaslat alapelveit, nem foglalkozik a hallgatók véleményével, csak politikai érdekek mentén lavíroz, mondjon le - mondta a hallgatói szervezet vezetője. A diákok ütemes mondjon le, mondjon le skandálással fejezték ki egyetértésüket.
Miskolczi Norbert hozzátette: nem akarnak tandíjat, mert az nem más mint egy hallgatói adó és a legnagyobb hibája, hogy mindenkit büntet.

A hallgatói érdekvédő azt mondta, ők olyan rendszert dolgoztak ki, ami mindenkit arra ösztönöz, hogy tanuljon, hiszen ez az alapvető feltétele a minőségi felsőoktatásnak.

Anyagi korlátokat állítani a felsőoktatásba bekerülők elé, téves döntés, mindenkinek meg kell adni a jogot a tanuláshoz, ez ugyanis alkotmányos jog - hangsúlyozta.

A HÖOK vezetője úgy fogalmazott, Hiller István hazudott akkor, amikor korábban azt állította, hogy nem lesz tandíj. Mint mondta, azért vannak itt, hogy meggyőzzék a döntéshozókat arról: az általuk átgondolatlanul bevezetett tandíj társadalmi katasztrófához vezet. Kifejtette: már több mint 20 ezren vannak azok, akik anyagi okok miatt nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. "Mi nem egy olyan országban akarunk élni, ahol a felsőoktatás a gazdagok kiváltsága" - jelentette ki.

Utalt arra, hogy nem csak a HÖOK foglalkozik a tandíj kérdésével, hanem tavasszal várhatóan "a köztársasági elnök is felteszi a kérdést". Arra kérte a diákokat, hogy menjenek el a tandíjról szóló népszavazásra és szavazzanak szívük szerint.

A HÖOK elnöke végül azt ígérte, ők soha nem adják fel.

Miskolczi Norbert az MTI kérdésére sikeresnek nevezte a demonstrációt a tüntetők létszámát tekintve is. Hangsúlyozta, ez nem országos, hanem fővárosi demonstráció volt és ez már a 13. tandíjellenes tüntetés.

A demonstrálók az oktatási tárca előtti Szalay utcát a Szemere és Honvéd utca között sűrűn megtöltötték, a diákok közül sokan piros pólót viseltek "Mondj nemet te is a tandíjra!" felirattal.

A tüntetés végén a hallgatók több száz mécsest helyeztek el az oktatási tárca bejáratánál.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását