2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jon Anderson a Petőfi Csarnokban

A Yes együttes muzsikája – nomen est omen – derűlátó gondolatiságot tükröz. "Mindig is pozitív energiát akartunk közvetíteni zenénkkel, ami, úgy érzem, sikerült. Dalaink örök érvényűek lettek, kiállták az idő próbáját" – mondta a Magyar
2007. november 15. csütörtök 08:18 - Hírextra
Anderson az a fajta gondolkodó és magát spirituálisnak valló zenész, aki mindig valami újban töri a fejét.

Dolgozott együtt Vangelisszel is, amelynek egyik gyümölcse Ridley Scott Legenda című filmjének zenéje lett. Közös albumokat jelentett meg Kitaróval és Mike Oldfielddel, az elmúlt években pedig újra szólóanyagaival turnézik világszerte.

Az énekes szerint a Yes zenéje azért talált annyi befogadóra a világon, mert szerinte a média által sugalltakkal és így a közhiedelemmel ellentétben a világ legnagyobb részén megtalálják boldogságukat az emberek. – A háborúk borzalmasak, de hiszem, hogy a politikusok szép lassan felébrednek és abbahagyják ezt a tragikus játékot – mondta a zenének intenzíven élő naivitással Anderson. – Ha Hillary Clinton kerül hatalomra – folytatta némileg konkrétabban a gondolatmenetet –, akkor az sok mindent megváltoztathat. A női, építő energiák kerülnek szép lassan előtérbe, szemben a férfiak rombolásával. Nem véletlen, hogy egyre több női politikussal találkozhatunk, elég, ha Németországra vagy akár Pakisztánra gondolunk. A férfiakat nem lenne szabad a hatalom közelébe engedni: túl éretlenek és túl büszkék, a nők sokkal inkább a szívükkel gondolkodnak – fejtegette.

A spirituális nézeteket Anderson régóta magáénak vallja, ám tisztában van vele, hogy sokan a spiritualitásra kizárólag mint divathullámra tekintenek. – Nem ítélek el senkit azért, mert nem csak belső meggyőződése miatt gondolkodik így, gondolok például a gomba módra szaporodó egyházakra. Meggyőződésem ugyanis, hogy vallástól és származástól függetlenül az emberek azzal a céllal születtek a földre, hogy megtalálják a belső békéjüket. Ha ez sikerül, akkor a világban is béke lesz.

Megtudhattuk azt is, hogy az élet tiszteletét közvetítette az a Yes együttes, amelyről a legtöbbeknek Anderson neve és az Owner of a Lonely Heart című sláger jut eszébe. – A Yes egyfajta gondolkodásmód, amelynek lényege, hogy mindig pozitív energiát akartunk közvetíteni a zenénkkel, s ezt a nevünk is sugallta. Úgy érzem, hogy ez valóban sikerült, a dalok örökérvényűek lettek, kiállták az idő próbáját. A Yes minden tagja kísérletező típus volt, ma azon töröm a fejem, például az internet adta lehetőségeket szeretném kiaknázni. Munkámban egy nemzetközi stáb segít, ausztrálokkal, románokkal, olaszokkal, hollandokkal dolgozom, és egyszerre öt-hat stílusú zenét szerzünk együtt. Célom, hogy ezeket a világhálón keresztül terjesszük, akár úgy, hogy a stúdióban adott koncertet bárki megnézhesse.

Jon Anderson többször járt már Magyarországon is. A magyarokról csak jókat hallott, bármerre is járt a világban, és neki is jó tapasztalatai vannak. Mint mondta, nem szabad elkeserednünk nehezebb időkben sem, és semmiképpen nem szabad elhitetnünk magunkkal, hogy boldogtalanságra születtünk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását