2024. május 3. - Tímea, Irma

Tévés paradicsom a gyerekeknek

Magyarország a tévé előtt ülő gyerekek valóságos paradicsomának számít Európában, ugyanis hazánk ifjai élvezik a legnagyobb szabadságot a távkapcsoló felett - derül ki a UPC megbízásából készített felméréséből.
2007. december 19. szerda 16:04 - Hírextra
Miközben például Franciaországban a szülők 96 százaléka valamiképpen beleszól abba, hogy mi mehet a tévében, ha a gyerek is látja, nálunk a családok csaknem felében (47 százalék) a gyermek szülői kontroll nélkül, teljesen egyedül határozhat arról, hogy mit néz meg. Csúcstartók a magyar gyerekek a televízió előtt töltött napi átlagos idő szempontjából is.

Az egész Európára kiterjedő felmérés szerint a kontinensen a magyar gyermekek időznek a legtöbbet a villódzó képernyő előtt: kétharmaduk több mint másfél órát, csaknem egyharmaduk (29 százalék) pedig három óránál is többet tölt naponta tévézéssel. Minél nagyobbak, annál többet maradnak, de nagyon korán kezdik: már a legkisebbek, az öt év alattiak közül is minden második túlszárnyalja a napi másfél órát. Az európai országok sorában ez egyedülálló teljesítmény. Svájcban például a nagy többség legfeljebb napi 90 percet tévézik és csupán a gyerekek 4 százaléka marad 3 óránál is tovább.

Élmezőnyben vagyunk a gyerekek "TV ellátottsága" szempontjából is. A hazai gyerekszobák több mint felében (56 százalék) - Románia után a második legnagyobb arányban - külön tévékészülék található, s már az öt év alattiak közül is minden 5. gyerek akár önállóan is tévézhet a szobájában. Az európai átlag ezzel szemben 41százalék, de például a gazdag Svájcban csupán a családok 18 százalékában van a gyerekeknek külön tévéjük. A magyar ifjak többsége (42 százalék) legkésőbb kétéves korától, de 21 százalékban már egyévesen vagy ennél is hamarabb a képernyő elé ülhet, és mindössze 7 százalék azok aránya, akik csak négyéves koruk után nézhetnek először tévét. Németországban ez utóbbi arány 38 százalék.

Az eredmények ismeretében a UPC hazai vállalata jövőre széles körű ismeretterjesztést szeretne végezni annak érdekében, hogy a kisgyermekes szülők idehaza felelősségteljesebben használják a sokcsatornás televíziós szolgáltatásokat -olvasható a társaság közleményében.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását