2024. május 19. - Ivó, Milán

Megkezdte működését a büntetés-végrehajtási intézet

Megkezdte működését hétfőn a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, negyven fogvatartottat őriznek hétfőtől az épületben - közölte az MTI-vel a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka.
2008. január 14. hétfő 18:38 - Hírextra

Dömény Sándor közleményében azt írta, hogy a "teljes körű befogadás jóváhagyott ütemterv alapján kerül vágrehajtásra", ám ennek részleteit biztonsági és személyiségi jogokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra.

Az intézet ünnepélyes átadása várhatóan márciusban lesz - tartalmazza a dokumentum.
A közlemény kitér arra is, hogy 2004-ben kezdődött meg a PPP (Public Private Partnership), vagyis az állami és magánszektor együttműködésén alapuló börtönberuházás végrehajtásának története.
A vonatkozó kormányhatározat megszabta a két - Szombathelyen 800, Tiszalökön 700 fős - büntetés-végrehajtási intézet megvalósításának és üzemeltetésének kereteit.

Dömény Sándor közleménye szerint a két új büntetés-végrehajtási intézet átadása után a büntetés-végrehajtási intézetek jelenlegi 135 százalékos telítettsége várhatóan 120-ra csökken.
A tiszalöki intézet ügyében 2005. október 20-án kötötték meg a PPP-szerződést a nyertes ajánlattevővel. A büntetés-végrehajtási intézet 15 éves üzemeltetését a nyertes cég egyik leányvállalata látja majd el.

Az üzemeltetés feladata a 700 férőhelyes büntetés-végrehajtási intézet felszerelése és 15 évig történő működtetése az európai normáknak megfelelően. A feladatok közé tartozik a 700 fogvatartott élelmezése, 300 elítélt oktatása, 300 elítélt foglalkoztatása, valamint az elítéltek ruházatának, ágyfelszerelésének mosása, az egészségügyi ellátás technikai rendszerének biztosítása, az objektum üzemeltetése és fenntartása, a fogvatartáshoz szükséges gépjárműpark üzemeltetése, továbbá az ingó és ingatlan vagyon karbantartása, javítása és pótlása.

A közlemény kitér arra is, hogy a 15 éves üzemeltetést követően az épület a nyertes ajánlattevő tulajdonában marad, az üzemeltetésért az állam 15 éven keresztül évi legfeljebb 1,9 milliárd forintot fizet az üzemeltetőnek.

Dömény Sándor kitért arra is, hogy a 280 fős állomány, az üzemeltetésben részt vevő, valamint beszállító cégek a munkahelyek következtében, mind a személyi jövedelemadó, mind a szolgáltatás helyben történő igénybevétele miatt, újabb adóbevételeket teremthetnek a városnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását