2024. május 3. - Tímea, Irma

Philipp Marlowe Romániában

Szerelmi ügyekkel alig foglalkoznak a román magándetektívek, inkább üzleti tárgyalások előkészítésére veszik igénybe munkájukat a kliensek - egyebek között ez is kiderült azon a szakmai találkozón, amelyet a Romániai Detektívek Országos Egyesülete első íz
2008. január 29. kedd 09:31 - Hírextra
Az erdélyi Krónika szerint mintegy ötven magánnyomozó vett részt e tanácskozáson, amelyen jelen voltak a román belügyminisztérium képviselői is.

A 2000-ben bejegyzett egyesület 150 tagot számlál. Romániában a magándetektív ágazat rendkívül dinamikusan fejlődik, jelenleg mintegy 1500 szakembert foglalkoztat, de a piac legalább 5000 embert igényel.

Maria Bumbaru, az egyesület elnöke szerint általában magáncégek fogadnak detektíveket, hogy egy fontosabb üzletkötés előtt minél teljesebb képet kapjanak a jövendőbeli partnerről - olvasható a lapban. Mint az elnök elmondta, a filmekben látott magándetektív sztereotípiája hamis: szerelmi ügyekkel nagyon kevesen fordulnak hozzájuk, az ilyen jellegű kérdéseket, úgymond, az emberek maguk oldják meg.

Ahhoz, hogy valakiből detektív legyen, el kell végeznie egy szakirányú tanfolyamot, ilyen Marosvásárhelyen is működik. A tandíj 1500–1600 lej (mintegy 420-450 euró), majd be kell szerezni a szükséges felszerelést, ami akár 10 ezer euróba is kerülhet. Bálványoson a legújabb "kémkedési" felszerelést is meg lehetett vásárolni: infravörös videokamerákat, különleges fényképezőgépeket, távcsöveket és hangrögzítőket.

Kovászna megyében négy magánnyomozó tevékenykedik, míg Hargita megyében mindössze két személy foglalkozik nyomozással - írta a Krónika.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását