2024. május 4. - Mónika, Flórián

Eláztak a múzeum képei

A világhírű szentpétervári Ermitázs tetején támadt lyuk miatt beázott a múzeum egyik legértékesebb enteriőrje, az úgynevezett Raffaello-galéria, s eláztak falra ragasztott képei - jelentette az Izvesztyija című orosz lap pénteken címoldalán.
2008. február 1. péntek 11:45 - Hírextra
A múzeum vezetése természetesen nem sietett nagydobra verni a történteket. Bár a tetőn a lyukat hamar befoltozták, s a képeket megszárították, jól láthatók rajtuk a piszkosszürke foltok, s a vásznak alatt nyilván maradt víz, amely tovább károsíthatja a képeket.

Az úgynevezett Raffaello Loggia a XVIII. század végén keletkezett, s képeit nem maga Raffaello Santi, a nagy reneszánsz mester (1483-1520) festette, hiszen ő évszázadokkal korábban elhunyt. Nagy Katalin rendelte meg a terem díszítését alapul a vatikáni, Raffaello tanítványai által a mester vázlatai alapján díszített galériájának mintájára. A loggiát 52 bibliai témájú festmény és gazdag ornamentika díszíti, de a Vatikántól eltérően ezeket nem a falra festették, hanem vásznakra, amelyeket aztán a falra applikáltak, s a Vatikánban látható Medici-porté helyét Raffaello képmása foglalja el.
A bajt egy tetőjavítás okozta, amelyet hétvégére csupán egyetlen fóliával takartak le, de azt elszakította a szél január 18-án.

A restauráláshoz a vásznakat le kell venni a falról, a munka hatalmas költséggel jár, s a szakértők attól is tartanak, hogy közben majd újabb problémákra derülhet fény.

Az Ermitázs mindeddig sikeresen hallgatott az ügyről. Nincs ugyanis szüksége újabb botrányra azt követően, hogy tavaly kiderült: az egyik teremőr családja sikeresen kereskedett a gyűjtemény műtárgyaival, s összesen 221 XIX.-XX. századi darabot tüntetett el egyes becslések szerint 130 millió, mások szerint 3 milliárd rubel értékben.

A szentpétervári volt Téli Palotában lévő Ermitázs a világ második, Oroszország legnagyobb és leggazdagabb múzeuma. Hatalmas gyűjteményének csupán leglátványosabb töredéke látható az állandó kiállításon, túlnyomó része raktárakban várja, hogy egy-egy időszakos kiállításon a látogatók elé kerüljön.

Az Izvesztyija kutakodása alapján most állítólag vizsgálat indul a beázás ügyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását