2024. május 18. - Erik, Alexandra

Judit története

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg csütörtök este Fehér László festőművész Judit története című kiállítása a párizsi Orel Art Galériában.
2008. február 1. péntek 12:48 - Hírextra
A francia főváros közepén, a Pompidou Központ tőszomszédságában található kiállítóhelyen a Kossuth- és Munkácsy-díjas művésznek az elmúlt években készült munkáiból láthat válogatást a párizsi közönség. A Judit története című olajvászonra készült tematikus gyűjtemény a festőművész depresszióval küzdő lányáról készült személyes sorozat.

Fehér László egy-egy konkrét, egyszerű és természetes helyzetben - a legtöbbször fekete hátterű felületen erős, meleg színekkel - örökítette meg lányát; a buszmegállóban, napszemüvegben az ég felé meredve, maga fölé emelt öngyilkossági kísérletről tanúskodó hegekkel borított vagy maga elé tartott karjaival vagy éppen azt kötözve, vagy pedig összecsuklott rongybabaként a Judit vörös fotelben című képen, amely a galéria bejáratával szemközti falon kapott helyet.

A művek egy részét először láthatja a nagyközönség, ugyanis azok a festőművésznek a tavaly nyári retrospektív kiállítása óta készültek. Az életműtárlat a budapesti Ludwig Múzeumban volt látható.
Fehér László először azért kezdett a sorozathoz, hogy így győzze le lánya betegségét, és az elkészült műveket nem akarta kiállítani. Judit azonban maga buzdította édesapját, hogy mutassa be másoknak is a sorozatot. "Ezek a képek nemcsak az én történetem, hanem mindenki története" - idézte lányát a festőművész a párizsi megnyitón az MTI-nek. Ezt követően viszont már tudatos koncepció, a depresszióra jellemző pillanatok és helyzetek feldolgozása alapján készült a gyűjtemény második fele, amelyből húsz kép látható Párizsban.

Fehér László elmondta: a sorozat személyes indíttatása tulajdonképpen ürügy egy világhelyzet feldolgozásához. A felsértett kezek, a gyógyszerek nemcsak egy személyes történetet rejtenek magukban, hanem kiindulópontként szolgálnak a mai világ bemutatásához. A mai emberek személyes történetéből leképezhető a világunk, hiszen ma már nincs olyan család, amelyet valamilyen módon ne érintene a depresszió - hangsúlyozta a művész.

A galéria orosz származású tulajdonosa, Ilona Orel az MTI-nek elmondta: Nancy Goodman Brinkernek, volt budapesti amerikai nagykövetnek Miamiban található magángyűjteményében látott először képeket Fehér Lászlótól. A kevés eszköz ellenére okozott erős érzelmi hatás azonnal megragadta. Nem sokkal később teljesen véletlenül az egyik szentpétervári múzeum igazgatója, Alekszandr Borovszkij ajánlotta figyelmébe a magyar festőművészt. "Minden olyan sorsszerű volt" - fogalmazott a galériatulajdonos, aki azzal a céllal utazott el Budapestre Fehér László tavaly nyári életmű-kiállítására, hogy meghívja a művészt Párizsba. A tematikus tárlat ötlete a Judit betegségéről készült "remekművek" láttán merült fel - tette hozzá Ilona Orel.

A galéria alagsorában a fotószerű tárgyilagosságáról ismert művésznek korábban készült pasztelljeiből és grafikáiból látható válogatás. Fehér László úgynevezett átrajzolt figurái már ismertek a párizsi közönség előtt, ugyanis a nyolcvanas években azokkal rendszeresen szerepelt csoportos kiállításokon, majd első önálló tárlatán 1994-ben. A Jeu de Paume Nemzeti Galéria 2000-ben megnyílt Európa másik fele című nagyszabású tárlatán pedig 18 alkotás volt látható a magyar festőtől, amelyek közül több is francia műgyűjtő tulajdonába került.

A Judit története című gyűjtemény március 22-ig tekinthető meg Párizsban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását