2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fiatal magyar festők

A Sensaria Képzőművészeti Egyesület 11 tagjának alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben. Az ifjú alkotók 20 festményét és két kisplasztikáját állítják ki - mondta el az MTI-nek Neli Dimova, a magyar intézet munk
2008. február 5. kedd 17:51 - Hírextra
A Tiziano műhelyének nevét viselő Sensaria csoportot a 70-es évek derekán született fiatal képzőművészek alapították 2003-ban, hogy a modernség előtti művészet fonalát fölvegyék, s ezzel elhatárolódjanak a XX. század izmusaitól. Az alkotók az avantgárd helyett a klasszikus korok örökségére, a regionális kötődések felfedezésére helyezik a hangsúlyt.

A figuratív festőmesterség űzőinek közös nyelvét kutatja László Dániel Caravaggio és Velázquez modorát idéző életképein, Kondor Attila misztikus, antik épületrészlet-festményein, Horváth Krisztián expresszív természeti látképein, Szabó Ábel hiperrealista pontosságú vásznain, vagy Kovács Lehel a Nagybánya festői örökségét felvállaló tájképein.

A Sensaria csoport tárlatán kiállít még Balogh Zsófia, Horváth Roland, Megyeri Horváth Gábor, Kucsora Márta, Lőrincz Tamás és Sütő Róbert.

A csoport fölbukkanására Sturcz János szakíró hívta föl a figyelmet a Műértő című lap hasábjain 2003 végén, s "radikális neokonzervatív" jelzővel illette a fiatal képzőművész társaságot.

A Sensaria kiállítása február 29-ig tart nyitva a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását