2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ruhánk töltheti mobilunkat

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy mikroszálas ruhaanyagot, mely elegendő elektromos áramot termel egy mobiltelefon feltöltéséhez, vagy kisebb zenelejátszó működtetéséhez.
2008. február 15. péntek 13:00 - Hírextra
Az ilyen anyagból készült ing viselőjének mozgásából, sőt akár egy kis szellőből is energiát nyer - közölte a Nature tudományos folyóirat eheti száma.

"A textilrostokon alapuló nanogenerátor egyszerű és gazdaságos út lehet arra, hogy a mozgást energiává alakítsuk" - állítja Zhong Lin Wang kutatásvezető, a Georgia Institute of Technology munkatársa.

A nanogenerátor félvezető cink-oxid nanoszálakból áll, amelyek átmérője az emberi haj ezrede, és aprócska kefepárokra emlékeztet a belőlük kialakított alakzat. Ezeket a szálakat ágyazzák be azután a textil szövetébe.

Minden kefepárban az egyik szálat arannyal vonták be, ez szolgál elektródaként. Ahogy a sörték összedörzsölődnek a ruhát viselő ember mozgásának hatására, a szálak átalakítják a mechanikus mozgást elektromossággá.

A szálakat először egy polimerrel vonták be, majd egy réteg cink-oxiddal. Ezután egy reagensoldatban 12 órán át "növesztették" a vezetékeket. A célra alapvetően bármely, elektromosan vezető szál alkalmas.

A fejlesztők még egy újabb réteg polimerbevonatot hoztak létre a szálon, hogy megelőzzék a cink-oxid ledörzsölődését. Végül egy ultravékony aranyréteggel vonták be a szálak egy részét, amelyek ezáltal vezetőként viselkednek.

Eddig egy kis prototípust készítettek el a fejlesztők. "Becsléseink szerint textilnégyzetméterenként 80 milliwatt energiát nyerhetünk. Ez elegendő egy kis iPod működtetéséhez, vagy egy mobiltelefon feltöltéséhez." - számszerűsíti Wang az eredményt.

A textíliát terepen is használhatják, például turisták és katonák, valamint az orvoslásban és környezetvédelmi monitorozásban alkalmazott érzékelők működtetése is megoldható vele.
Egyetlen hátránya, hogy nedvesség hatására a cink-oxid lebomlik, így a textilek tisztítása problémás. Wang csoportja azonban már dolgozik a mosásálló változat kifejlesztésén is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását