2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szívelégtelenség: komplex kezelést igényelnek a betegek

Hazánkban körülbelül 200 ezer ember érintett szívelégtelenségben, a betegség előfordulása a 70 év feletti lakosság körében jóval magasabb, a 10 százalékot is meghaladja.
2024. április 25. csütörtök 12:46 - HírExtra

A betegeknek komplex kezelésre van szükségük, hiszen a mindennapok menedzselésében a diétának, a megfelelő mennyiségű mozgásnak és a jó pszichés állapotnak is fontos szerep jut. Az ellátás színvonalának fejlesztéséhez pedig lényeges az edukáció, a szívelégtelenség-centrumhálózat fejlesztése, a szakemberek továbbképzése, a specifikus diagnosztikus módszerek,  és a mesterséges intelligencia megoldások bevezetése. A diagnosztika és az ellátás hatékonyságának növelése érdekében kötött stratégiai együttműködést a Magyar Kardiológusok Társasága és az AstraZeneca.

A szívelégtelenség hátterében a szív pumpafunkciójának károsodása áll. Amikor a szív összehúzódásában vagy elernyedésében elégtelenség lép fel, akkor nem tudja ellátni feladatát, nem képes a szervezet számára megfelelő mennyiségű vért pumpálni, ezt az állapotot nevezzük szívelégtelenségnek. A kórképekhez gyakran társulnak egyéb betegségek is, például a szívkoszorúér-megbetegedés, az elhízás, a diabétesz, a tartós magas vérnyomás és az idült vesebetegség (CKD),  legismertebb tünetei a fáradékonyság és a nehézlégzés.  

Annak ellenére, hogy a szívelégtelenség a felnőtt népesség 2 százalékát érintő betegség, a gyakoribb ráktípusokkal megegyező halálozási aránnyal rendelkezik, gyakran nem megfelelően diagnosztizált. Bár az utóbbi időben előrelépés történt a terápiák elérhetőségében és az ellátási rendszer javulásában hazánkban, a diagnosztika és az ellátás hatékonyságának és minőségének további fejlesztése érdekében hosszú távú stratégiai együttműködést kötött a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az AstraZeneca.

Fontos szerepet kapnak a szívelégtelenségre specializálódott nővérek

Az MKT és az AstraZeneca együttműködésének egyik jelentős eleme a nővérek továbbképzése, amit első körben 2024. május 31-ig lehet elvégezni, de a két szervezet tervezi a folytatását. A szívelégtelenségre specializálódott nővérek jelenléte elengedhetetlen, hiszen nem csak az orvos munkáját segítik, hanem a megfelelő szaktudás és képzés mellett önálló tevékenységet is végeznek. A nővérek többek között betegoktatást biztosítanak a szívelégtelen betegek részére, amely nagyban csökkenti a kórházba kerülés kockázatát, emellett pedig kiemelt szerepük van a betegek kórházi elbocsátása utáni időszakban is.

Szívelégtelenség-centrumokra van szükség országszerte

A szívelégtelenség összetett kezelést és utánkövetést igényel, így a speciális tudású nővérek mellett szívelégtelenség-centrumokra van szükség országszerte. Az MKT Szívelégtelenség munkacsoportjának egyik legfontosabb célja egy komplex hazai ellátást nyújtó szívelégtelenség gondozási program kialakítása.

„Célunk a jelenlegi 20 centrum fejlesztése és olyan további centrumok létrehozása, ahol dedikált csapat és külön rendelés várja a szívelégtelenségben szenvedőket. A centrumok komplex ellátást tudnának biztosítani, amibe beletartozik a betegek edukációja is. A betegség menedzselésében fontos szerepe van a diétának, a megfelelő mozgásnak és a jó pszichés állapotnak, a betegek ugyanis gyakran szoronganak” – emelte ki Prof. Dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Telemedicina, edukációs program

A betegek ellátásában a technológiai újításoknak is fontos szerep jut. A szívelégtelen betegek kórházi elbocsájtása utáni 6 hétben végzett szoros utánkövetés csökkentheti a betegek halálozását és az ismételt kórházba kerülés kockázatát. Magyarországon jelenleg ez nem minden esetben tud megvalósulni, erre a problémára nyújthat megoldást a telemedicina, amiben a képzett egészségügyi szakdolgozóknak is kiemelt 

szerepe van. A telemedicina ellátás része lehet okoseszközök – például testösszetétel mérő, okosóra, okos vérnyomásmérő stb. – kihelyezése, ugyanakkor egy egyszerű telefonos vagy online interfész is nagy előrelépést jelent, főleg a kórházi elbocsájtás utáni kritikus időszakban. 

Az AstraZeneca az MKT-val együttműködésben támogatja a helyi jó gyakorlatok felkarolását és országos szinten való meghonosítását. A közeljövőben egy telemedicina fókuszú edukációs program megvalósítását tűzték ki célul. „Világszerte részt veszünk kormányzati programokban, hogy fenntarthatóbb egészségügyet teremtsünk. Innovatív vállalatként a jövő megoldásait kutatjuk és büszkék vagyunk rá, hogy az AstraZeneca vezető szerepet tölthet be a szívelégtelenségi megbetegedések csökkenésében és az ellátás javításában az együttműködés által Magyarországon” – tette hozzá Hans Sijbesma, az AstraZeneca Közép- és Kelet-Európa területi alelnöke.

Forrás: Positive Adamsky
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását