2024. május 3. - Tímea, Irma

Snétberger és barátai

Snétberger Ferenc gitárművész barátaival, Tony Lakatos szoprán- és tenorszaxofonossal, Howard Levy szájharmonikással és Paolo Vinaccia ütőhangszeressel ad koncertet jövő csütörtökön a Művészetek Palotájában - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2008. február 22. péntek 12:39 - Hírextra
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó koncerten a salgótarjáni születésű, 1988 óta Németországban élő gitárművész vendége a chicagói Howard Levy, akit eddig nem láthatott a közönség Magyarországon.

A Grammy-díjas Howard Levy dzsesszt, popot, rockot, bluest és világzenét is játszik, részese film- és színházi produkcióknak. A művészt hangszere egyik megújítójának tartják, emellett zongorázik, fuvolázik, szaxofonozik, mandolinon és ütős hangszereken is játszik. Tagja Béla Fleck Flecktones zenekarának; mások mellett Dolly Partonnal, Bobby McFerrinnel, Paul Simonnal és Paquito D. Riverával koncertezett, készített lemezt.

A koncert közreműködője még az ugyancsak Németországban élő, magyar származású Tony Lakatos, valamint az olasz származású, Norvégiában élő Paolo Vinaccia dobos és ütőhangszeres, aki gyakori partnere Snétberger Ferencnek, legújabb triójának is tagja.

Az 1957-ben Salgótarjánban született Snétberger Ferenc klasszikus zenét és dzsesszgitárt tanult. Repertoárját a roma hagyományok mellett a brazil zene, a flamenco, a dzsessz és a klasszikus zene alakította. Számos szólóalbuma jelent meg, több lemezen pedig közreműködő volt. Koncertezett Európában, Japánban és az Egyesült Államokban.

A szervezők összegzésükben kiemelik: Snétberger Ferenc művészetében a duók mindig meghatározóak voltak, kiemelkedő zenészekkel dolgozott együtt. Tavaly Bobby McFerrin vendégeként egy spanyol és egy német fesztiválon vett részt, majd a Veszprémi Ünnepi Játékokon is együtt koncerteztek. Játszott Dés Lászlóval, a tunéziai arab lantos-énekes Dhaffer Yousseffel, Marcus Stockhausen német trombitással, Arild Andersen norvég bőgőssel, Paolo Fresu olasz trombitással. Snétberger Ferencnek 2007 végén jelent meg Markus Stockhausennel készült albuma, Tony Lakatossal pedig Japánban koncertezett tavaly.

Snétberger Ferenc 2002 óta szülővárosa díszpolgára, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2005-ben Liszt Ferenc-díjat vehetett át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását