Az olimpia szakácsai Európában
Megérkeztek Kínából az első szakácsok Nagy-Britanniába, hogy az olimpiai vendéglátásra készülődve elsajátítsák a brit és a nyugati konyha mesterfogásait. A szigetországba összesen mintegy ezer főzőkanál-forgatót várnak, akik majd otthoni ízekkel lepik meg
2008. február 26. kedd 10:38 - Hírextra
A nyugati konyha ízeibe és fortélyaiba Jonathan Emson délkelet-angliai iskolájában tartott kurzusa vezeti majd be azt a 400 kínai szakácsot is, akik a nagyszabású világkonyhai továbbképző programban részt vesznek.
Az Emson-tanfolyamon csupán öt nap alatt kell elsajátítaniuk az igazi angol reggelik, ebédek, vacsorák és desszertek különféle variációit, így aztán a szemléltető oktatás mellett a kínai vendégek szaporán jegyzetelnek, és pörgetik a videófelvevőket.
"Szerintem rendkívül fontos, hogy Kína eredeti nyugati étkeket ajánljon a külföldieknek. Ők erre vágynak, nekünk meg ez a kötelességünk" - magyarázta a vendégszakácsok szóvivője.
A tananyag már csak azért sem egyszerű, mert a "nebulók" többsége még a fogásokhoz használt alapanyagokkal sem találkozott soha munkája során.
De a képzés során is gyakran elcsodálkoztak: "Amit önök hulladéknak hívnak, abból mi egy újabb ízletes ételt készítünk" - ámult el egyikük, amikor meglátta, hogyan nyesi le a zsíros cubákot a főtt sonkáról oktatója.
A tanulmányútra küldött szakácsok minden csoportja másfajta ételekkel ismerkedik meg, s hazatérve egymásnak is átadják majd a megszerzett tudást, ilyképpen terjesztve a nyugati konyha ízeit.
A kínai séfek rendkívül udvariasak, figyelmesek, és nagy lelkesedéssel tanulnak. A két étkezési kultúra között azonban nem hajlandók összehasonlításokat tenni: ehhez túl udvariasak - mondták róluk brit kollégáik.
Forrás: MTI