2024. május 3. - Tímea, Irma

Viselkedj!

"Viselkedj!" - Legtöbbünk nem hallotta ezt a felszólítást már gyerekkora óta. Ennek ellenére ezt gyakran mondogatjuk magunkban. Az érzelmek szabályozása fontos a társas érintkezés során. Ez a képesség hatással van az életminőségünkre.
2008. március 27. csütörtök 10:39 - Hírextra
A Stanford kutatói most először készítettek leíró tanulmányt az agyról, mely közvetlenül szembeállítja az érzelmi szabályozás két különböző technikáját. Funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal figyelték meg az ember agyi idegtevékenységét, miközben a két módszer közül valamelyik segítségével birkóztak meg az egyik legmélyebbről jövő emberi érzéssel: az undorral. A kognitív újraértékelés módszere csökkentette a negatív érzést, míg a szemléletes elfojtás növelte azt.

Philippe Goldin, a Biological Psychiatry március 15-i számában megjelent cikk vezető szerzője szerint az eredmények értéke abban rejlik, hogy így megtudhatjuk, milyen módszerek közül választhatok az érzelmeim kontrollálása céljából, és ezek milyen eredménnyel járnak.

"A kognitív újraértékelés gondolkodási stratégiák segítségével szabályozza az érzelmi reakciókat, a jelentések megváltoztatása által.”

A szemléletes elfojtás során nem gondoljuk újra a történteket, egyszerűen csak nem mutatjuk ki az érzéseinket.

A kísérlet résztvevőinek megtanították mindkét technikát. A vizsgálat során az MRI gépben feküdtek, miközben 15 másodperces videobejátszásokat tekintettek meg az arcuktól néhány centire elhelyezett képernyőről. Egy kamerával rögzítették minden egyes arckifejezésüket, és értékelték minden egyes bejátszás utána közérzetüket.

40 felvételt játszottak le mindenkinek. Ebből 10 semleges témát ábrázolt (tájkép, természetfilm), a többi pedig undorkeltő (műtét, hányás, állatkínzás), mesélte James Gross pszichológiaprofesszor, a lap főszerkesztője.

"Hogy megértsük, mi történik a mindennapi viselkedésszabályozás során, erős érzelmeket kellett kiváltanunk, hogy lássuk, az agy mely területei aktiválódnak az érzelemtől és a szabályozására tett erőfeszítésektől.”- magyarázta Gross.

A kísérletvezetők ügyeltek arra, hogy senkit se érjen trauma, a vizsgált személyek bármikor abbahagyhatták a kísérletet. Minden videofelvétel előtt megkapták az instrukciót, hogy mely módszerrel kezeljék az érzelmeiket: maradjon semleges az arckifejezésük, vagy viselkedjenek természetesen.

Az MRI képek azt bizonyították, hogy az alkalmazott módszertől függetlenül működésbe lépett az agy mindkét, érzelemért felelős része, az amigdala és az insula. Az idegi tevékenység foka és időtartama azonban eltérést mutatott.

A kognitív újraértékelés csökkentette a negatív érzést, az arcifejezések, az MRI képek és a kísérleti alanyok visszajelzései szerint egyaránt. A módszer viszonylag hamar befolyásolta az érzéseket. Az érzelmek elnyomásával nem ez volt a helyzet. Az idegi tevékenység megnövekedett az amigdalában és az insulában.

Röviden összefoglalva, egyedül az újraértékelés volt hatásos a pszichológiai válaszok csökkentésében, az elfojtás pedig megemelkedett stressz-szintet eredményezett. Gross és Goldin is kihangsúlyozta, hogy bár az újragondolás módszere sok esetben kedvezőbb, nem mindig ez a legjobb megoldás.

Jelen tanulmányban kizárólag nők vettek részt, mert Goldin elmondása szerint a nők jobban kimutatják érzelmeiket. A kísérlet részét képezi Gross erőfeszítéseinek, hogy jobb terápiás módszereket dolgozhassanak ki a viselkedészavarokra.
Forrás: medipress.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását