2024. május 20. - Bernát, Felícia

Médiasztár lett a meleg pár

Valóságos diadalúttá vált lengyelországi látogatása annak a két amerikai meleg férfinak, akiket senki sem ismert az országban egészen addig, amíg Lech Kaczynski lengyel államfő arra nem használta fel kettejük esküvői fotóját, hogy az európai uniós reforms
2008. április 2. szerda 11:45 - Hírextra

Az (egymással) boldog házasságban élő Brendan Fay New York-i dokumentumfilmest, melegaktivistát és társát, Tom Moulton gyermekonkológust - amúgy hívő és gyakorló katolikusokat - a TVN24 magán lengyel hírtévé hívta meg lengyelországi látogatásra, hogy segítsenek társadalmi párbeszédet kezdeményezni a toleranciáról és az azonos neműek élettársi kapcsolatának esetleges legalizálásáról.

A lengyel média minden lépését nyomon követte a homoszexuális házaspárnak, amelyet fogadtak a lengyel parlamentben is: a szejm emberi jogi bizottságának ellenzéki (szociáldemokrata) elnöke, Ryszard Kalisz arról biztosította őket, hogy "Lengyelországban is vannak, akik a jogegyenlőségért küzdenek".

A New York-i pár, amely előbb Kanadában, majd Massachusettsben is teljesen szabályos házasságot kötött, rossz néven vette, hogy a lengyel államfő az engedélyük, sőt tudtuk nélkül használta fel "a félelem és az intolerancia terjesztésére" a felvételt, amely "életük egyik legboldogabb napjáról" készült. Közölték, hogy bocsánatkérést várnak el a lengyel elnöktől és fontolgatják a bírósági feljelentést is.

Ettől talán eltekintenek, miután a párt mélyen meghatotta az a szívélyesség, amellyel Lengyelországban fogadták őket melegek és nem melegek, hírességek és egyszerű emberek, csak azt sajnálják, hogy Lech Kaczysnki nem volt hajlandó fogadni őket. Az államfő a pár esküvői fotóját felmutatva "ijesztgette" a lengyeleket, hogy mélyen katolikus országában is lehetővé válhat azonos neműek házassága, ha Varsó ratifikálja az EU új alapokmányait. Az elnök helyett értelmiségiek több száz fős csoportja nyílt levélben biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a méltóságában megsértett meleg amerikai házaspárt.

A lengyel államfő riogatása visszafelé sült el: a botrány nyomán soha nem látott nyilvánosságot kapott a meleg párok együttélésének kérdése, és úgy új baloldali párt máris bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a regisztrált élettársi kapcsolat elismerését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását