2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az MSZP felfüggesztené a rendeleteket

Az MSZP várhatóan április 28-val kezdeményezi a pénztártörvény egyes végrehajtási rendeleteinek felfüggesztését - tudta meg hétfőn az MTI. A távirati iroda úgy tudja, a párt elnöksége vasárnap döntött arról, hogy konzultáció kezdődik egy új törvényről, am
2008. április 7. hétfő 15:54 - Hírextra

Az elmúlt napokban az MSZP-n belül is vita volt arról, hogy a pénztártörvényt módosítani kell-e, visszavonni vagy új jogszabályt alkotni. Az MTI értesülései szerint a szocialisták azért 28-án kezdeményeznék a felfüggesztést, mert arra számítanak, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése 27-én eldönti koalíció felmondását, így egy nappal később már nem sértik meg a koalíciós szerződést a döntéssel.
A szocialisták ezzel visszatértek eredeti elképzelésükhöz, miszerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban, magántőke nélkül. (Az eredeti - most is hatályos - jogszabály 49 százalék erejéig "beengedte" volna a pénztárakba a magántőkét a fennmaradó 51 százalékos állami tulajdon mellett.) A jelenlegi egészségbiztosítási törvény alapján megoldható, hogy egy nonprofit, regionális elvű, a betegeket képviselő, 100 százalékos állami tulajdonban lévő biztosítási rendszer jöjjön létre - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője korábban az MTI-nek.

A pénztáraknak teljesen más lesz a feladatuk, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). A pénztárak lesznek azok a szervezetek, amelyek azonos fejkvótából gazdálkodva szervezik a gyógyítást és azt ellenőrzik is az adott területen; az OEP tevékenységénél egy sokkal intenzívebb, szakszerűbb ellenőrzést, betegképviseletet, finanszírozást látnak el.

A területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni.
A múlt héten hétfőn tartott frakcióülésen Gyurcsány Ferenc kormányfő úgy fogalmazott, hogy a pénztártörvényt nem feladni kell, hanem új megoldásokat kell találni hozzá. Egyes szocialista politikusok ennek ellenére a törvény visszavonását szorgalmazták.

A Szabad Demokraták Szövetsége többször hangsúlyozta, hogy a pénztártörvény ilyen módosítását nem tudja támogatni, így számára az elfogadhatatlan.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását