2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vádjavaslat az uniós kukorica ügyében

Sikkasztás gyanújával, vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség a Tótkomlósról eltűnt többezer tonna uniós intervenciós kukorica ügyében - értesült a HavariaPress.
2008. április 14. hétfő 21:36 - Hírextra
A Békés megyei rendőrség még tavaly nyáron indított nyomozást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakigazgatási Hivatal feljelentése alapján, miután kiderült, hogy egy tótkomlósi raktárból eltűnt 5678 tonna intervenciós kukorica. A nyomozás kiderítette, hogy a terményt a kérdéses cég ügyvezetője sikkasztotta el, aki emellett jogosulatlanul vett fel öt és fél millió forint tárolási díjat is, a már eltüntetett kukorica tárolására.

 Ez alapján az. Ügyvezető ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, jelentős értékre elkövetett csalás és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt is vádemelést javasolnak. A feljelentést tevő hivatal még 2006. májusában kötött szerződést egy békéscsabai kft.-vel intervenciós gabona tárolására.

A következő hónapokban 5678 tonna olyan kukoricát tároltak be a cég tótkomlósi raktárába, amely az Európai Unió tulajdonát képezte. A 2007. júniusában megtartott ellenőrzéskor viszont már nem találtak ott a kukoricát a hivatal ellenőrei, ezért felszólították a raktározó céget, hogy fizesse meg a kukorica értékének 105%-át. A kft. ennek a felszólításnak eleget is tett és kifizette a 190 millió forintot, a hivatal ennek ellenére feljelentést tett az ügyben a Békés Megyei Főügyészségen.

A nyomozás kiderítette, hogy a cég ügyvezetője a betárolt intervenciós kukoricát saját hasznára értékesítette. Amikor pedig a raktárban tárolt kukorica meglétéről érdeklődtek a felettesei, valótlan nyilatkozatot tett, illetve megtévesztő adatokat szolgáltatott, amik alapján jogosulatlanul számlázott le és vett fel a hivataltól csaknem öt és fél millió forint tárolási díjat.

Bár a cégvezető ezt az összeget is önként visszautalta, mindezek alapján az ügyvezető megalapozottan gyanúsítható különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntett, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntett és jelentős értékre elkövetett csalás bűntett elkövetésével. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya az iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Békés Megyei Főügyészségnek.
Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását