2024. május 18. - Erik, Alexandra

100 éve szállt fel az első légiutas

Az első út alig 29 másodpercig tartott, a második már 4 percig. A repülés úttörői, az amerikai Wright fivérek ismét elsők lettek, ezúttal az utasszállításban, a kétszemélyes gépükön helyet foglaló Charley Furnas pedig beírta nevét a repülés történetébe. A
2008. május 12. hétfő 17:05 - Hírextra
Wilbur és Orville Wright, akik saját készítésű, 12 lóerős kéthengeres benzinmotor hajtotta gépükkel a világon elsőként emelkedtek a levegőbe, ekkor már komoly álmokat dédelgettek: továbbfejlesztett, kétülésesre tervezett gépeiket az Egyesült Államok hadseregének akarták értékesíteni. Fáradozásaikat végül siker koronázta, a hadsereg beleegyezett, hogy 25 ezer dollárt fizet egy repülőért, ha az valóban elbír egy pilótát és egy utast.

Wilbur Wright így visszatért oda, ahol minden kezdődött, első repülésük színhelyére, az észak-karolinai Kitty Hawk városka melletti Kill Devil Hillshez. Az eldugott helyszínen azonban egyszer csak megjelent Charley, aki fizetség nélkül is vállalta, hogy segít a kissé lerongyolódott testvéreknek. Miután Orville is megérkezett a géppel, hármasban nekiálltak a technika tökéletesítésének. Először csak kisebb emelkedéseket csináltak, s utas helyett csak homokzsákokkal tesztelték a masinát.

Május 14-én aztán eljött a történelmi pillanat, a testvérek úgy érezték, itt az ideje az igazi utasszállításnak, s a második ülést a kemény munka jutalmaként Charleynak kínálták fel. Így aztán reggel 8 órakor a világ első utasaként ő emelkedhetett a levegőbe. A Flyer III aznap kétszer szállt fel: Wilburral a botkormánynál 29 másodpercig tartott a történelmi túra, Orville azonban már 4 percen és 2 másodpercen át tartotta a levegőben Charleyt és a gépet. Ily módon Charley nem pusztán az első utas lett, de egyike volt azoknak is, akik mindkét Wright-fivérrel repültek. Később segített az első hadi célokra is megfelelő repülőgép megépítésében, de nyomban otthagyta őket, amikor 1908 őszén Orville gépe lezuhant és a balesetben meghalt az utasa.

"Visszatérve a földre", Charely saját szerelőműhelyt nyitott, később két filmszínházat vezetett. Barátsága egy életen át megmaradt a Wright testvérekkel, temetésén a testvérét 1912-ben elvesztő Orville is részt vett.

Napjainkban egyedül az Egyesült Államokban kétmillió utas száll repülőre. Van, aki csak egy közeli városba repül, van, aki a világ túlsó végébe. Charley Furnas számára 4 perc volt a leghosszabb út. Mai szemmel nézve nem túl hosszú út, de elég volt: a légi utasszállítás története elkezdődött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását