2024. május 9. - Gergely

Nemek közötti térképbajnokság

A nők, vagy a férfiak igazodnak el jobban a térképeken, az utakon, utcákon? A mindennapok során gyakran vitát gerjesztő kérdésre próbált tudományos választ találni Deborah Saucier, a kanadai Lethbridge egyetemének professzora, aki öt éven át figyelte és k
2008. május 26. hétfő 10:04 - Hírextra
Saucier asszony vizsgálatai során azt állapította meg, hogy a térképet figyelő férfiak a vezetőnek földrajzi irányokat és az elágazásokig megteendő távolságot, vagy az odajutáshoz szükséges időt adták meg. A nők viszont ugyanarra az útszakaszra jellegzetes tereppontokat ajánlották az utazó figyelmébe.Például: "A tó után, a kőfejtő előtt kanyarodj jobbra". A kutató úgy véli, hogy ez a tájékozódási mód még a történelem előtti időkben alakult ki, amikor a vadászó férfiak a nagy távolságról hazataláláshoz irányokat, távolságokat jegyeztek meg. A lakóhelyük közelében gyűjtögető, állatot, növényeket nevelő nők pedig már akkor is a jellegzetes tereppontokat, lelőhelyeket.

Ezt a vélekedést alátámasztotta a santa-barbarai California Egyetem fejlődés-pszichológusa, Joshua New is. Ő az évente megrendezendő nagy farmer-vásárok útkeresői között vizsgálódva úgy találta, hogy a nők a csak erre a napra és össze-vissza letelepedett eladók között gyorsabban találták meg az általuk keresett termékeket árulókat. És később is gyorsan visszataláltak azokhoz. Az adott sátrakat, standokat megjegyezve gyorsan tájékozódtak az egész vásáron. A férfiak viszont hosszú ideig kóvályogtak, míg meglelték a keresett árut, például nyergeket, szerszámokat, s ha később vissza akartak oda térni, újra keresgélniük kellett az utat.

Deborah Saucier professzor-asszony a vizsgálódásai során figyelte a jobb- és balkezesek közötti tájékozódási különbségeket is. Úgy találta, hogy a balkezesek hamarébb észlelik a forgalmi útjelzők baloldalán feltüntetett jeleket, s csak azután figyelnek arra, hogy mi van a jobb oldalon. Megfigyeléseit úgynevezett duofaciális teszt-rajzokkal is alátámasztotta. (Olyan grafikákkal, amelyeket középen felülről-lefelé kanyargós vonal választ ketté. Annak mind a jobb-, mind a baloldalán egy-egy fej látható profilban. A két arc - olykor kis magassági eltolódással - ugyanaz. Néha az egyik oldali fekete, a másik fehér). Az önvizsgálatra vállalkozott balkezesek (népiesen seték, suták) 85 százaléka először a baloldali fejet látta kibontakozni a vonalhalmazból, a jobbkezesek pedig fordítva, a jobbra láthatót.

A bizonyított eredmények alapján a térképkiadó kis tanácsadó füzetkét állított össze, amelyet újabb kiadású térképeihez mellékelnek és számos üzemanyagkútnál is megajándékozzák vele az autósokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását