2024. június 2. - Kármen, Anita

"Az újszülöttgyilkosság nem magánügy"

Az újszülöttgyilkosság nem magánügy, hanem társadalmi probléma, melyen csak összefogással lehetne segíteni - mondta Téglásy Imre, az Alfa Szövetség főtitkára szerdán Kecskeméten.
2008. május 28. szerda 15:02 - Hírextra
Kellene egy olyan szervezet, amely a komplex terhességgondozás feladatait felvállalná annak érdekében, hogy kevesebb abortusz és csecsemőgyilkosság történjen - mondta a főtitkár, aki a közelmúltban történt tinnyei és kecskeméti újszülöttgyilkosságra hívta fel a figyelmet.
Téglásy Imre hangsúlyozta: évente 10-15 csecsemőgyilkosságról lehet tudni, de valójában csak az esetek tizede kerül nyilvánosságra.

Véleménye szerint azokban az országokban magas az abortuszok és a csecsemőgyilkosságok száma, ahol a nők kiszolgáltatott helyzetben vannak, és "baj van a női jogokkal".
Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi kutatások szerint a teherbe esett nők partnereinek nagy szerepe van az abortuszra késztetésben.

"Az önmaga szülő, magára hagyott nő, nagy veszélynek van kitéve" - tette hozzá.

Az Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetséget (Alfa Szövetség) a szervezet honlapján szereplő információk szerint 1996 tavaszán alapították "életvédő szemléletű" magánszemélyek. Küldetésüknek - mint írják - azt tekintik, hogy a válsághelyzetben lévő - másállapotukat súlyos tehernek érző - szülők minden elérhető személyes és gyakorlati szolgáltatást megkapjanak annak érdekében, hogy gyermekeiket biztonságosan kihordhassák, megszülhessék és nevelhessék, "s ezáltal megelőzhető legyen minden termékenységellenes magatartás, többek között a magzatelhajtás és az újszülöttgyilkosság".

A szövetség az úgynevezett dávodi ügyben vállalt szerepével vált országosan ismertté.
Az ügy előzménye: a helyi káplán 1998-ban tudomást szerzett egy 13 éves dávodi lány terhességéről, értesítette az Alfa Szövetséget, amely igyekezett megakadályozni a terhesség megszakítását. A Bajai Városi Bíróság hatálytalanította a lány abortuszra irányuló jognyilatkozatát, mondván: a méhmagzat élethez való joga erősebb, mint az anya önrendelkezési joga. A megyei bíróság azonban megváltoztatta az elsőfokú döntést, és az abortuszt hamarosan elvégezték.

A dávodi kislány és édesanyja a bajai bíróság - az abortuszra irányuló jognyilatkozatot hatálytalanító - döntése után személyiségjogi pert indított az Alfa Szövetséggel és a bajai lelkésszel szemben; a pert 2000 januárjában jogerősen is megnyerték. A dávodi ügyben indított másik per 2001 októberében zárult le, amikor a Bács-Kiskun Megyei Bíróság jogerős ítéletében - bűncselekmény hiányában - felmentette a különleges személyes adatokkal való visszaélés vétségének vádja alól az Alfa Szövetség alapító főtitkárát, a szervezet volt elnökét és az ügyet elindító káplánt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását