2024. május 4. - Mónika, Flórián

Simon Starling kiállítása

Három madár, hét történet, betoldások és elágazások címmel Simon Starling képzőművész kiállítása látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban péntektől Budapesten. A múzeum a most megrendezett kiállításával párhuzamosan az idei Sydneyi Biennálén
2008. június 12. csütörtök 11:13 - Hírextra
A kortárs alkotó kiállítása egy indiai maharadzsa palotaépítésének története köré szövődik; a témába a művész egy torinói kiállításra készülve kezdett bele, amikor egy helyi archívumban rábukkant Indaur maharadzsájának esküvői fényképeire. Ez ösztönözte a történet felgöngyölítésére - mondta a Piringer Patricia, a Ludwig Múzeum sajtóreferense a távirati irodának.

Így lett a budapesti kiállítás egyik alkotódarabja a művész korábbi kiállításának helyszíne, a híres torinói La Fetta di Polenta, amely egy 1:1 méretű építészeti modell formájában jelenik meg; ennek érdekessége, hogy a gigantikus építménybe ki és be lehet sétálni.

A maharadzsa palotájához készülő "Megszabadítás temploma" terveihez rajzolt eredeti vázlatok, illetve akvarellek közül majd egy tucatnyit a párizsi Pompidou Központ kölcsönzött a kiállításra.

A kiállításon látható Starling torinói tárlatáról készült 21 darab saját fotója, Emil Leitner, Eckart Muthesius, a palota építésze és Man Ray archív felvételei, Constantin Brancusi szobrászművésznek, a templom tervezőjének 11 eredeti rajza illetve három darab 450 kilogramm súlyú nonfiguratív márványszobra is.

A augusztus 3-ig látható kiállítás része a maharadzsa életét feldolgozó Hindu síremlék című film három verziója; Richard Eichberg 1938-ban, Fritz Lang 1959-ben készült rendezésében, s a némafilm változat, amelyet Joe May rendezett 1921-ben.

Jasvantrao Holkar (1908-1961), Indaur maharadzsája az 1920-as években tanulmányait Angliában végezte, s európai tartózkodása során beleszeretett a modern művészetbe; megbízta a fiatal német építészt, Eckart Muthesiust (1904-1989), hogy tervezze és építse meg új palotáját Indaurban, Constantin Brancusit (1876-1957), a román származású, Párizsban élő, nemzetközi hírű szobrászművészt pedig arra kérte fel, hogy egy szentélyt tervezzen a palotához. A sajtóreferens elmondása szerint a maharadzsa sosem költözhetett be a palotájába, mert meghalt.

A Budapesten látható kiállítás lehetőséget teremt a látogatóknak arra, hogy létrehozzák saját értelmezésüket, saját történetüket, melyben a Starling által bemutatott elemek akár igen eltérő hangsúlyt is kaphatnak - hangoztatta Piringer Patricia.

A 41 éves, Angliában született Simon Starling a kortárs kiállítások nemzetközileg egyik legelismertebb szereplője, jelentős egyéni és csoportos kiállítások gyakori résztvevője. Jelenleg Berlinben és Koppenhágában él és a frankfurti Städelschule professzora.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását