2024. május 17. - Paszkál

Cukorszoba az Oscar-díjas magyartól

Barokk cukorszobát készített Kopcsik Lajos Oscar-díjas cukrászmester; a világon egyedülálló látványosságot szerdán avatták fel Egerben a mester nevét viselő egri múzeumban, a Kopcsik Marcipániában.
2008. július 16. szerda 20:16 - Hírextra
A 15 négyzetméteres helyiségben valamennyi tárgy úgynevezett cukortésztából készült, a múzeumot fenntartó egri vagyonkezelő cég 2 millió forintos támogatása nyomán. Mint azt Kopcsik Lajos az MTI-nek elmondta: immár közel másfél évtizede megfogalmazódott benne, hogy a barokk Egerben cukorból elkészít egy barokk szobát.

Az ötlet megvalósítására azt követően nyílt lehetőség, hogy 2005 nyarán megnyílt Eger belvárosában a Kopcsik Marcipánia, amelyben a kezdetekkor 120, cukorból, glazúrból és marcipánból készített "műalkotás" volt látható és azóta gyarapodott a gyűjtemény. Népszerűségét jelzi, hogy a nyitás óta mintegy 300 ezer látogatója volt a kiállítóhelynek.

A barokk szoba megvalósításához 3 évre, 800 kilogrammnyi cukorra, valamint a hozzá való zselatinra és tojásra volt szükség. A látogatók csak egy üvegajtón keresztül tekinthetik meg a helyiséget, mert a padló is cukortésztából készült - mondta a mester.

A tárlat egy 2005-ig romosan álló, XVIII. századi épületben, az úgynevezett Harangöntő házban kapott helyet; a műemléket 100 millió forint ráfordításával újította fel az egri önkormányzat által működtetett EVAT Rt.

A település önkormányzata ezt megelőzően műtermet biztosított Kopcsik Lajos számára, illetve 2005-ig évente 5 millió forinttal támogatta a cukrászati remekművek létrehozását.

Kopcsik Lajos az 1986-os és az 1998-as luxemburgi cukrász-világbajnokságon összesen 8 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet nyert, az 1996-os berlini cukrászolimpián pedig 10 aranyéremmel díjazták munkáit, és megkapta a szakma Oscar-díját is.

Munkáját 1998-ban a magyar cukrászszakma legnagyobb kitüntetésével, a Venesz József néhai mesterszakácsról elnevezett Venesz-díjjal ismerték el, 1997-ben pedig átvehette a Magyar Köztársasági Érdemérem Kiskeresztjét.

Kopcsik Lajos 1999 óta Eger díszpolgára, 2001-ben pedig bekerült a Guinness rekordok könyvébe is egy 3,5 négyzetméteres cukorból készült faliképpel, valamint a cukrászolimpián elért 10 aranyérmével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását