2024. június 2. - Kármen, Anita

Eltemették Mahmúd Darvis palesztin költőt

Államfőnek kijáró ünnepélyességgel temették el szerdán Rámalláhban Mahmúd Darvist, a legelismertebb palesztin költőt, aki hangot adott népe függetlenségi vágyának.
2008. augusztus 13. szerda 17:48 - Hírextra
Ezrek haladtak a palesztin lobogóval és koszorúkkal borított koporsót szállító fekete gyászkocsi mögött végig Rámalláh utcáin. A koporsó két oldalán egyenruhás tisztek foglaltak helyet, a tömegben sokan palesztin zászlókat lengettek. A város főterét a költőt ábrázoló óriásplakátok díszítették.

Mahmúd Darvis szombaton, 67 évesen hunyt el az Egyesült Államok-beli Houstonban, halálát a szívműtéte után kialakult szövődmények okozták. Halálakor Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A költő koporsóját az Egyesült Államokból Jordániába szállították, majd a temetésre Ammánból helikopterrel vitték a rámalláhi palesztin kormányzati épület elé a mintegy félezer résztvevővel lebonyolított gyászszertartásra.

 A megjelentek között voltak külföldi diplomaták és izraeli békeaktivisták is.Mahmúd Abbász palesztin elnök gyászbeszédében "úttörőnek, vezetőnek és tanítónak" nevezte az elhunytat.
A költőt Rámalláh kultúrpalotája közelében helyezték örök nyugalomra - ott, ahol életében gyakran olvasta fel verseit. Sírját egy pálmaligetben jelölték ki, és amikor leeresztették a koporsót, 21 ágyúlövés dördült el tiszteletére, a kultúrpalotát pedig Mahmúd Darvisról nevezték el.

Az elmúlt évben a költő többször hangot adott a palesztin belső megosztottság, a Hamász által kormányzott Gáza és az Abbász erői által ellenőrzött Ciszjordánia közötti konfliktus fölötti aggodalmának. A Hamász a hét elején gyászoló nyilatkozatot adott ki, de a gázai övezetben nem volt hivatalos gyászintézkedés.

A költő 1941-ben született a brit mandátumhoz tartozó (ma Észak-Izraelben található) al-Biruében. Az 1948. évi izraeli-arab háború alatt a falut porig rombolták, lakói száműzetésbe kényszerültek. A Darvis család Libanonba menekült, majd visszatért Izraelbe. Darvis Haifában végezte iskoláit. Első verseskötete, a "Szárnyak nélküli madár" 1960-ban, 19 éves korában jelent meg.

Az 1970-es évek óta száműzetésben élt Moszkvában, Kairóban, majd Libanonban. 1993-ban kilépett a Palesztinai Felszabadítási Szervezetből, hogy tiltakozzon az oslói megállapodások ellen, mert azok szerinte nem hozzák meg az igazságos békét a palesztinok számára.

A Szovjetunióban Lenin-díjjal, Franciaországban a Művészetek és Irodalom lovagja kitüntetéssel, Hágában a Claus herceg-díjjal tüntettek ki. Közel harminc művét negyven nyelvre fordították le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását