2024. május 9. - Gergely

Tenk László festőművész kapja idén az M.S. mester-díjat

Tenk Lászlónak ítélték idén az M.S. mester-díjat; a Munkácsy-díjas festőművésznek szeptember 8-án Budapesten adják át a képzőművészeti elismerést - közölte Molnár Pál kuratóriumi titkár az MTI-vel.
2008. augusztus 21. csütörtök 19:45 - Hírextra
Mint írta, a nagyrészt korábbi M.S. mester-díjasokból álló kuratórium posztumusz oklevéllel tünteti ki a 80 évesen, tavaly Párizsban elhunyt Csernus Tibor festőművészt.

A budapesti értelmiségiek által létrehozott, immár nyolcadik alkalommal odaítélt M.S. mester-díjat, Mihályi Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Vizitáció című bronz kisplasztikáját a budai Vár Szent Mihály-kápolnájában veheti át szeptember 8-án Tenk László.

A nagybányai születésű festőművész a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél növendéke volt, 1970-75-ig Debrecenben a művésztelepen dolgozott, azóta Budapesten él. Munkái rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi kiállításokon.

Festői eszközei igen sokrétűek, szerepel köztük az olaj, a plextoll, a farostlemez és a vászon, de monotípiákat, papírmetszeteket is készít. Egyéni stílusát szürrealista, expresszionista hatások nagyvonalú alkalmazásával gazdagítja. A festészet mellett gobelin-, üvegablak-, mozaiktervezéssel és szobrászattal is foglalkozik.

A 65 éves festőművész számos díjat kapott már egyebek mellett a debreceni, a szegedi, a hódmezővásárhelyi és a szolnoki országos tárlatokon, 2001-ben pedig Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el munkásságát.

A 2001-ben alapított M.S. mester-díjat a korábbi években Patay László freskófestő, Rieger Tibor szobrászművész, Kiss Tibor festőművész, Nagy Benedek szobrászművész, Kárpáti Tamás festőművész, Varga Dezső restaurátor, tavaly pedig Kő Pál szobrászművész kapta meg.
Mint azt a kezdeményezők az alapításkor közzétették, elsősorban azokat a kiváló magyar képzőművészeket szeretnék kitüntetni, akiknek a munkásságában az európai és a magyar nemzeti jelleg évtizedeken át együtt van jelen.

Az alapítók szándéka volt az is, hogy felelevenítsék a Mária látogatása Erzsébetnél, röviden Vizitáció címen ismeretes táblakép készítője, a XVI. század eleji ismeretlen művész emlékét, aki az M.S. betűkkel és a köztük lévő mesterjeggyel jegyezte magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását