2024. május 16. - Mózes, Botond

Pátkai J. Róbert evangélikus püspök kitüntetése

Pátkai J. Róbert nyugalmazott evangélikus püspök - a Kisebbségekért-díj egyik kitüntetettje - 1956 óta Angliában él és 78. évében is az emberek és a magyarság szolgálata motiválja.
2008. augusztus 25. hétfő 18:35 - Hírextra
Pátkai J. Róbert egész életét a szolgálat tölti ki, - ahogy mondta az MTI-nek - szereti az embert, emellett fontosnak tartja a nemzettudat erősítését, mert "ha nincs múltunk, nincs jelenünk sem" - tette hozzá.

Angliában megszervezte az Angliai Magyar Evangélikus Egyházat, titkára volt a közelmúltig a Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkigondozók Munkaközösségének és jelenleg is elnöke az Angliai Magyarok Országos Szövetségének (AMOSZ).

Azt tervezi, hogy még két évig, mandátuma lejártáig viszi az AMOSZ ügyeit, de azután lemond. Pátkai J. Róbert úgy látja, hogy a nyugati magyar emigráció idősödik, ezért nemzedékváltásra van szükség, ennek a folyamatnak az előkészítése már megkezdődött Angliában.

Beszélt arról is, hogy az AMOSZ 1992-ben alakult 14 tagszervezettel és több mint 100 taggal, s az volt a cél, hogy ápolják a magyar nyelvet, kultúrát, hagyományokat, segítsék a tagszervezetek közti együttműködést, s támogassanak minden olyan magyar kezdeményezést, amely az összmagyarság ügyét viszi előre. Az AMOSZ szervezi a megemlékezést is a magyar ünnepekről. A szervezet szoros kapcsolatot ápol a londoni Magyar Kulturális Központtal - tette hozzá.

A nyugalmazott evangélikus püspök 15 éven át főszerkesztője volt az Angliai Magyar Tükör című periodikának, majd annak megszűntével létrehozta az Októberi Tükör Évkönyvet, amelynek most jelent meg a második kötete - közölte büszkén.

1956-ban segédlelkész volt, amikor Albertirsán, majd a közeli Cegléden is megválasztották a forradalmi bizottság elnökének. A forradalom leverése után mennie kellett, s mivel nagynénje 1927 óta élt Angliában és Pátkai J. Róbert már elég jól beszélt angolul, London felé vette a menekülés útját.

Londonban 1964-től 25 éven át volt lelkész, az egyetlen angol nyelvű gyülekezetet vezette a Cityben. Esperes, majd püspök lett, Oxfordban és Londonban pedig teológiát tanított az egyetemen. 1977-től nyugdíjba vonulásáig, 2000-ig elnöke volt az Országos Evangélikus Egyháztanácsnak, amely a Nagy-Britanniában működő 13 különböző nemzetiségű evangélikus egyház összefogó szervezete.

Pátkai J. Róbert elmondta, hogy 1949-ben Szegeden fölvették az orvosi egyetemre, de közben meghívták egy teológiai konferenciára, s inkább az egyházat választotta. Sopronban 1949 és 1954 között az evangélikus teológiai akadémiára járt, fölszentelése után került Albertirsára, majd onnan Londonba.

A magyarságért végzett fáradhatatlan munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést. Büszke arra is, hogy a canterburyi érsek, az anglikán egyház feje a Szent Ágoston keresztet adományozta neki - az első külföldinek, aki nem az anglikán egyház tagja - az egyházközi kapcsolatok erősítéséért.

"Egész életemmel elégedett vagyok, a feladat vonzásában élek, összetartó családban" - jegyezte meg. Felesége, Zsóka gyógyszerész végzettségű, három gyermekük és nyolc unokájuk van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását