2024. május 18. - Erik, Alexandra

Járászavarok a kognitív betegeknél

Az idősebb, enyhe kognitív zavarokkal küszködő betegeknél gyakran testtartásbeli hibák és járási nehézség figyelhető meg - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataik eredményeit az amerikai gerontológiai társaság folyóiratában publikálták.
2008. augusztus 30. szombat 12:07 - Hírextra
Az enyhe kognitív zavarokat a szakértők átmenetnek tekintik a normális megismerési funkciók és az időskorúak elbutulása, a dementia között - mutatott rá a vizsgálatot irányító Joe Verghese, a New Yorki Yeshiva Egyetem kutatója.

Mint kifejtette, az ilyen zavarok neuropszichológiai jellemzői ugyan jól ismertek, más magatartásbeli jegyei viszont nem. Egy közelmúltban végzett vizsgálat szerint a járási zavarok már a dementia korai szakaszában kimutathatók.

A Yeshiva Egyetem kutatói vizsgálataikba 54 olyan beteget vontak be, akiknél az enyhe kognitív zavarok memóriaproblémával társultak. A vizsgálat további 62 résztvevője e zavarok mellett nem szenvedett amnéziában. A kontrollcsoportba 295 normális kognitív funkcióval rendelkező személyt soroltak be.

A járászavar mértékét neurológus szakorvos értékelte: a résztvevőket számítógép-vezérelt futópadon tesztelték, ahol beépített érzékelők segítségével mérték a léptek gyorsaságát, hosszát és ritmusát.

A járászavarban megnyilvánuló neurológiai károsodás szignifikánsabban gyakoribb volt azoknál a betegeknél, akiknél az enyhe kognitív diszfunkció amnéziával párosult (31,5 százalék), mint azoknál a pácienseknél, akik nem küszködtek memóriazavarral (19,4 százalék), vagy a kontrolcsoport tagjainál (16,3 százalék).

A kognitív zavarokkal küszködők mindkét kategóriájába sorolt betegeknél a járásértékelés összes paramétere rosszabb volt, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Mint Joe Verghese és kollégái rámutatnak, a járás és testtartás értékelése az időseknél hasznos információt szolgáltathat az agyi funkciók állapotáról, a dementia esetleges kialakulásának veszélyéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását