2024. május 18. - Erik, Alexandra

Új háziorvosi praxisokat alakított ki Újbuda Önkormányzata

Új háziorvosi praxisokat alakított ki Újbuda Önkormányzata, hogy így csökkentse a háziorvosokra nehezedő nyomást. Molnár Gyula a háziorvosi praxisokról szóló jogszabályi anomáliákat fel kívánja vetni az Országgyűlésben is.
2008. szeptember 2. kedd 09:47 - Hírextra
A kerületünkben az elmúlt fél évtizedben sok új lakás, lakópark épült, ahová a kerület belső részeiből, de a kerületen kívülről is sokan költöztek, amelynek eredményeképp a kerületünk polgárainak száma is növekedett, és a lakosság eloszlása is változott.

Mindezekre tekintettel elsősorban azoknak a háziorvosoknak, akik az új lakóparkok közelében dolgoznak, leterheltsége olyan mérvű lett, ami már * figyelembe véve a betegellátás mindennapi megfeszített tempóját - az elsőleges és másodlagos prevenciós munkát szinte lehetetlenné teszi.
Újbuda Önkormányzata immár több mint két éve foglalkozik azzal, hogy a háziorvosokkal konzultálva, velük egyeztetve úgy alakítsa át a felnőtt háziorvosi körzeteket, hogy azok a lakosság valós számának és a területi eloszlásának az eddigieknél jobban megfeleljenek.

Ezért vált szükségessé kerületünkben - az arányosításon túl - a 12 új felnőtt háziorvosi praxis kialakítása. Az új rendelőket magánberuházók alakították ki, nyolc orvosnak a Gazdagréti tér 5 alatt, három orvosnak a Fegyvernek u. 52 alatt, míg egy orvosi rendelőt a Tétényi út 106 alatt.

A mai nappal beinduló kezdeményezés egyedülálló, járatlan út, amire az ellátás biztonság érdekében volt szükség, és amelytől Újbuda azt várja, hogy a háziorvosok leterheltsége egyenletesebb legyen, és a betegek ellátása mellett több idejük jusson a betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésére.

Az önkormányzat két évig teljesen átvállalja a rendelők bérlők bérleti díját az új 12 praxis esetében, majd ezt követően két évig a bérleti díj 75 %-ának erejéig, és a következő két évben a feléig magára vállalja.Az orvosok önerőből az orvosi műszereket és eszközöket biztosították.
Forrás: ujbuda.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását