2024. május 17. - Paszkál

Az MSZP többféle forgatókönyvvel számol

Az MSZP országos elnöksége nem tart rendkívüli ülést Fodor Gábor pénteki bejelentése után - közölték vezető szocialista tisztségviselők pénteken az MTI-vel.
2008. szeptember 5. péntek 16:23 - Hírextra
A szocialisták azért nem tartják szükségesnek az elnökség összehívását, mert a két párt közötti tárgyalásokra világos mandátumuk van, az elnökségnek a tárgyalások előrehaladtával kell majd újból döntést hoznia.

Gyurcsány Ferenc pártelnök megbízására Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője a hétvégén felveszi az SZDSZ vezetőivel a kapcsolatot, hogy a két párt közötti megbeszélés időpontjáról egyeztessenek.

Az MSZP és az SZDSZ közötti tárgyalásokon a szocialisták ragaszkodni fognak ahhoz, hogy először a programokról egyeztessenek a felek - szögezték le az MTI megkeresésére nevük elhallgatását kérő szocialista tisztségviselők, az SZDSZ állásfoglalását kommentálva. Mint mondták, többféle forgatókönyv létezik, de az első lépésként arra kíváncsiak, a liberálisok egységesen fel tudnak-e sorakozni egy általuk képviselendő javaslatcsomag mellé. Ha igen, akkor elkezdődhetnek az egyeztetések, amelyeken kiderülhet, mi lehet a közös nevezője a két párt programjának.

A belső liberális megosztottság példájaként említették az adóügyek mellett a szociális segélyezés rendszerének átalakítását.

Ha a miniszterelnök által előterjesztett Megegyezés programjában megjelöltnél nagyobb arányú adócsökkentést javasolna az SZDSZ, akkor a szocialisták azt várják a liberálisoktól, hogy nevezzék meg forrásoldalt.

Ha a két párt vezetése egyezségre jutna egy radikálisabb adóreformról, akkor a szocialisták azt a kérdést tennék fel az SZDSZ-nek, miért tudná Gyurcsány Ferenc helyett azt egy új miniszterelnök jobban képviselni, és hatékonyabban meggyőzni a szocialistákat.

Az MSZP egyes vezetői szerint a következő napokban ki kell derülnie, hogy a kisebbségi kormány egyedül nyújtja-e be adóterveit, vagy az SZDSZ-szel megegyezve egy új csomagot terjesztenek elő. Amennyiben nem sikerül kompromisszumot kötni a liberálisokkal, a szocialisták egyedül terjesztik elő az adótörvényeket, és azok elfogadásához a parlamentben keresnek támogatást.

Fodor Gábor liberális pártelnök az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki ülése után azt mondta, az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását