2024. június 2. - Kármen, Anita

Elfogadták a BRFK beszámolóját

Egyhangú szavazattal fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) első félévi beszámolóját, amit pozitívan minősített az ülésen résztvevő Juhász Gábor igazságügyi minisztériumi államtitkár és B
2008. szeptember 17. szerda 17:54 - Hírextra
Danielisz Béla elmondta, hogy az ülésen többségben lévő ellenzék és a szocialisták szavazataival hozták meg döntéseiket, mivel az SZDSZ-es testületi tagok nem voltak jelen.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az ismert közlekedési problémák miatt azt kérték a BRFK vezetőjétől: az év második felében a rendőrség tegye könnyebbé a közlekedést az útfelújítások idején, tartsa fenn a mobilitást.

A bizottság megállapította, hogy közlekedési ügyekben a fővárosi önkormányzat és a BRFK között nem megfelelő a koordináció. A BRFK szakemberei nem mindig jutnak hozzá időben a fővárosi információkhoz, ahhoz, hogy hol, mikor, milyen jellegű felújítás, elterelés, lezárás várható - jegyezte meg a testület elnöke. Hozzátette, hogy ezért egyhangú döntéssel felkérték a főpolgármestert arra, álljon az egyeztetési folyamat élére, hivatala és a BRFK szakembereit "ültesse egy asztal mellé" mielőbb.

Danielisz Béla kifejtette: Tóth Gábor budapesti főkapitánytól tájékoztatást kaptak arról, hogy korábban 50 emberrel megerősítette a közlekedésrendészetet, de további létszámra van szükség. A BRFK közlekedésrendészeténél lezajlott személyi változások kapcsán a főkapitány csak annyit mondott, azt reméli, hogy a végrehajtott intézkedései által jobb lesz a feladatellátás.

Kitért arra is, a főkapitány beszámolója alapján észlelték azt, hogy a BRFK létszámhiánya továbbra is feszítő, de a korábbiakhoz képest enyhülő tendenciát mutat. Ebben szerepe lehet a rendőrök lakáshoz jutását segítő kormányzati programnak is - állapította meg.

A bizottság egyetértett a közterületeken tevékenykedő körzeti megbízotti állomány fizetésének javításával. Megerősítették azt a korábbi felvetést, hogy szükség volna az úgynevezett Budapest-pótlék bevezetésére. Egyetértettek a főkapitánnyal abban is, hogy indokolt lenne egy olyan jogszabály megalkotása, ami rögzíti, hogy a középiskolát és a főiskolát végzett rendőrök pályakezdőként bizonyos időt Budapesten szolgáljanak.

Egyhangú határozatban rögzítette a bizottság azon álláspontját is, hogy a fővárosi önkormányzat vegyen részt a közúti sebességellenőrzésben, s bízza ezt a feladatot a szükséges eszközállománnyal együtt a közterület-felügyelőkre. A testület üdvözölte a Juhász Gábor államtitkár által ismertetett törvénymódosítási javaslatot, amely a közterület-felügyelők hatáskörét bővítené. E szerint például gépjárműveket szállíthatnának el, gumibotot hordhatnának és kék lámpát használhatnának - jegyezte meg a bizottság elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását