2024. május 8. - Mihály

Emlékkiállítás Palm Springsben

Jankay Tibor képzőművész műveiből nyílt kiállítás az egyesült államokbeli Palm Springsben lévő MIMO Galériában. A tárlatot Bokor Balázs Los Angeles-i magyar főkonzul nyitotta meg - tájékoztatta a főkonzulátus az MTI-t.
2008. október 13. hétfő 11:28 - Hírextra
Jankay Tibor túlélte a holokausztot és a II. világháború után Los Angelesben telepedett le. A műveiből hétvégén nyílt kiállításon Bokor Balázs főkonzul kiemelte, hogy Jankay Tibor a híres Venice Beach festőkkel teli forgatagában sok fiatal amerikai fiatal művésznek lett a mestere.

Bokor Balázs emlékeztetett arra, hogy Jankay Tibor tanítványait a saját túlélésének történeteivel és a megbocsátás filozófiájával ösztönözte a sajátos művészi világlátás kifejlesztésére. Idézte kedvelt mondását is: "a boldogságot festem, bár nem sokan tudják ezt...".

Jankay Tibor (1899-1994) korai szakaszában grafikával és festészettel foglalkozott. Csendéleteket, tájképeket, portrékat festett, kísérletezett az expresszionizmussal, kerámiákat és szobrokat is készített. Nagy példaképének tekintette Pablo Picassót. Los Angelesben a Pepperdine egyetem tanára lett és 27 év oktatás után, 1971-ben a művészeti tanszék vezetőjeként ment nyugdíjba.

Jankay Tibor életműve hagyaték formájában 1995-ben került szülővárosa, Békéscsaba tulajdonába. Az életmű 3000 festményt, 300 szobrászati munkát és számos grafikai művet tartalmaz.

A MIMO Galéria Juhász Gábor és Bikali Beatrix, két fiatal magyar galériás tulajdona, akik az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján minél szélesebb körben szeretnék bemutatni a magyar képzőművészetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását