2024. május 12. - Pongrác

Jövő márciusban lesz az MSZP tisztújítása

Az MSZP országos elnöksége azt javasolja a vasárnap ülésező választmánynak, hogy 2009. március 21-22-re hívja össze a párt tisztújító kongresszusát - nyilatkozta Lamperth Mónika elnöki kabinetvezető kedden az MTI-nek.
2008. október 14. kedd 15:01 - Hírextra
Az erről szóló döntés az elnökség hétfő esti ülésén született meg - közölte a szocialista politikus.
Hozzátette: a kongresszus összehívása után "felmenő rendszerben" kezdődik meg a tisztújítás. A tisztségviselőkre - köztük a pártelnök személyére - október 20. és február 19. között kell javaslatot tenni.

A párt alapszabály szerint az MSZP-ben kétévente kell általános tisztújítás tartani. Legutóbb 2007 elején volt tisztújító kongresszus, akkor Hiller Istvánt Gyurcsány Ferenc váltotta a pártelnöki poszton. Az alapszabály arra is kitér, hogy a legfelső döntéshozó testület összehívásáról legalább kilencven nappal a tervezett időpont előtt kell dönteni.

Lamperth Mónika elmondta, hogy két fontos kongresszusi dokumentumról kell majd dönteni: a Haza és haladás programjáról, valamint a Magyarország 2020 című nemzeti programról.

Utóbbi, a miniszterelnök által tett javaslat, ami 2020-ig megegyezést, politikai, társadalmi, gazdasági megállapodást tűzött ki célul, kikerült a múlt szombati kongresszus határozati javaslattervéből.

Helyette a pénzügyi válság következtében kialakult helyzet, illetve az annak kivédésére a miniszterelnök és a jegybankelnök által megfogalmazott 12 pontos intézkedéscsomag támogatását illesztették be a dokumentumba.

Az MSZP ideológiai programja október elején készült el: a Haza és haladás a XXI. századi magyar szociáldemokrácia című dokumentum szerint a harmadik Magyar Köztársaság alapértékeinek gyökere az 1956-os forradalom és szabadságharc.

A Hiller István alelnök vezetésével készült ideológiai programról féléves vita lesz a párton belül, illetve az érdeklődő közvélemény számára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását