2024. május 19. - Ivó, Milán

Az MSZP és az MDF javaslata gyengítené a költségvetési plafontörvényt

Az MSZP és az MDF együttműködésének eredményeként olyan módosító indítványokat adtak be az SZDSZ költségvetési plafontörvény-javaslatához, amelyek gyengíteni akarják, és gyakorlatilag a lényegét húznák ki, ami nem megengedhető - mondta pénteki budapesti s
2008. október 17. péntek 16:00 - Hírextra
Az SZDSZ elnöke a párt ügyvivő testületének ülése után közölte: a költségvetési plafonról szóló javaslatot nem gyengíteni, hanem erősíteni kell, mert ez az ország érdeke; a kormánynak világossá kell tennie, hogy nem lehet növelni a költségvetés kiadási oldalát.

Az adókérdésről a politikus azt mondta: e területen az SZDSZ-nek is vissza kell lépnie, hogy megmutassák, hajlandóak engedni az álláspontjukból. "Ez az a terület, ahol mi hajlandóak vagyunk visszalépni, és világossá kívánjuk tenni, hogy nem ragaszkodunk az adócsökkentéshez"- mondta Fodor Gábor. Hozzáfűzte: először a stabilitást kell megteremteni, utána viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy az adóreformot ne vegyék le a napirendről, mert az adórendszerben szükség van az átfogó átalakításra.

Ennek kapcsán közölte, hogy még mindig túl magas az állami újraelosztás mértéke. Hozzátette: az adócsökkentés lehetősége akkor teremthető meg, ha a költségvetési plafontörvényt abban a formában fogadják el, ahogyan az SZDSZ benyújtotta.

Fodor Gábor megjegyezte, hogy a szabad demokraták fontosnak tartják az euró mielőbbi bevezetését, de ehhez határozott lépéseket kell tenni. Feltételként említette a kiadáscsökkentést, vagy egy olyan átfogó reformot, amely más pályára tereli és versenyképesebbé teszi a magyar gazdaságot.

Az SZDSZ részt vesz a szombati nemzeti csúcson - mondta a pártelnök, hozzáfűzve: a párt tagjai abban bizakodnak, hogy ott olyan értelmes politikai és gazdasági irányok fogalmazódnak meg, amelyeket a politika és a parlament is képes használni. Fodor Gábor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az SZDSZ szerint "nem nemzeti csúcsra van szükség, hanem cselekvőképes kormányzásra".

A pártelnök erről azt mondta, hogy az eszmecserét tekintve a nemzeti csúcsnak is lehet haszna, de a döntéseknek a kormánynál és az Országgyűlésben kell megszületniük. Hozzátette: az országnak van nemzeti csúcsa, "ezt parlamentnek hívják".

Közölte: a világgazdasági válság miatt a politikusoknak most félre kell tenniük saját politikai szempontjaikat és az ország érdekeit kell szolgálniuk. Kijelentette, hogy az SZDSZ így is cselekszik, mert nem a saját szempontjaikhoz való végletes ragaszkodás ösztönzi őket, hanem a közös célok megtalálása.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a nemzeti csúcson az SZDSZ-t őmellette, Kóka János frakcióvezető, Demszky Gábor főpolgármester képviseli, illetve a párt országos tanácsának ülése után csatlakozik hozzájuk Szent-Iványi István, a testület elnöke is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását