2024. május 10. - Ármin, Pálma

A világ legnagyobb dohányzási tilalma

India jelenleg 120 millió dohányzó állampolgárának életét alaposan megváltoztatja a világ legnagyobb dohányzási tilalma, amelynek alapján a hatalmas ország semmiféle nyilvános helyén nem lehet többé rágyújtani. A tiltásban szerepe volt egy tanulmánynak, a
2008. október 28. kedd 08:26 - Hírextra
A törvény Mahátma Gandhi születésének napján lépett életbe. Tilos cigarettázni a munkahelyeken, éttermekben, hivatalokban, bankokban, iskolákban, mozikban, bevásárlóközpontokban, parkokban, pályaudvarokon és repülőtereken, buszon és taxiban. Ám vannak kivételek: a repülőtereken található dohányzó váróterem, a 30 ülőhelynél nagyobb éttermek - és egyelőre bárki füstölhet a saját lakásában. Az első napokban a cigarettázókat csak figyelmeztetik, de rövidesen 200 rúpia (860 forint) büntetést is kirónak - ez meghaladja az átlagos egynapi bér összegét.

A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy a nyilvános helyeken bevezetett dohányzási tilalom után valamennyi országban igen sokan teljesen leszoktak a dohányzásról. Ez ugyanúgy érvényesült Skóciában vagy Írországban, mint az Egyesült Királyság területén, ahol sok hindu is lakik.

A cigarettaeladásból, forgalmazásból élők minden korábbi színhelyen, így Magyarországon is tiltakoztak, és többek között azzal érveltek, hogy sok vendéglátóipari létesítmény tönkremegy, azokat bezárják és ezzel nő a munkanélküliség.

A tények erre mindenűtt rácáfoltak. Írországban a nemdohányzó, de jó konyhájú kocsmákba a törzsvendégek már teljes családdal mennek vendégként, így a forgalom nem csökkent, hanem sok helyen nőtt. Igen meggyőző adatok bizonyítják, hogy Skóciában már egy év után jelentősen csökkent a szívinfarktus miatt kórházba szállított betegek száma.

Az indiai körülményeket ismerők arra is felhívták a figyelmet, hogy az országban ugyan tilos az utcán köpködni és vizelni, ezek mégis gyakorta előfordulnak. Az ázsiai tapasztalatok szerint a dohányzási tilalom betartása például Szingapúrban vagy Thaiföldön sem mindenűtt eredményes, pedig ott a törvényes rend szigorúbb, mint Indiában.

Az óriási indiai filmipar, Bollywood világában látszik a dohányzás tiltása a legbonyolultabbnak. A rendezők és a sztárok szerint a cigarettaszünet a művészi kifejezőkészségbe történő beavatkozás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását