2024. május 11. - Ferenc

A Fidesz és a KDNP kivonult a költségvetési ülésről

Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága a kormánypárti képviselők szavazatával szerdán elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét; a büdzsé tárgyalásakor a Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak az ülésről.
2008. október 29. szerda 13:42 - Hírextra
Az ülésen az MDF és az SZDSZ delegáltja nem volt jelen.Pokorni Zoltán (Fidesz) azt mondta, a jelen helyzetben több kárt okoznak az országnak, mint hasznot, ha úgy tesznek, mintha lenne költségvetés.

Hozzátette, hogy a költségvetés első beterjesztett változata is jelentős kockázatot hordozott, a második egyáltalán nem felelt meg a korábban kialakított szabályoknak, a harmadik változatot pedig írásban nem is látták, azt Keller László pénzügyi államtitkár szóban ismertette előző nap. Pokorni Zoltán ezt képtelen helyzetnek nevezte, amire - mint hangsúlyozta - 18 éve nem volt példa.
Kiemelte: valós helyzetnek megfelelő, valóságos számokat tartalmazó költségvetést terjesszen be a kormány, s ne a látszatról kívánjon tárgyalni.

Révész Máriusz (Fidesz) azt mondta, hogy a beterjesztett változatban egyetlen valós adat szerepel csupán, a 2009.

Szabó Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy sok igazság és megfontolnivaló van Pokorni Zoltán szavaiban. Ugyanakkor nem a kormány, hanem az ország iránti lojalitást tagadnák meg, ha nem tárgyalnák meg és nem fogadnák el a jövő évi büdzsé tervezetét.
Közölte, hogy a költségvetéssel kapcsolatban be kell látni, nem tudnak olyan büdzsét elfogadni, ami nagy valószínűséggel a következő év végéig megállná a helyét. Megjegyezte: az ellenzékiek pontosan tudják, hogy nélkülük is megszavazzák a költségvetést, így "különösebb tét nélkül blöffölnek".

Tatai-Tóth András (MSZP) élesebben fogalmazott, azt mondta, felelőtlenség, amit az ellenzék tesz, és az ország nehéz helyzetét politikai haszonszerzésre használják.

Botka Lajosné (MSZP) szerint a költségvetésben számos garanciális elem van, például az egyházi intézmények, a felsőoktatás finanszírozásában. Olyan szakmai értékek vannak a büdzsében, amelyek mellé közösen kellene odaállni - hangoztatta.

Deák Istvánné (MSZP) közölte, nem tudja értelmezni az ellenzéki kivonulást. Mint mondta, a költségvetés tárgyalása hosszú, hónapokig tartó folyamat. Ebben egyáltalán nem kíván részt venni a jobboldal? - tette fel a kérdést. A költségvetésből kiemelte az étkezési támogatások emelését, a sajátos nevelési igényű gyerekek után januártól járó plusz normatívát, illetve a velük foglalkozó pedagógusok és az osztályfőnökök pótlékának emelését.
A szocialista képviselő szerint a legnagyobb hiba az lenne, ha nem fogadnák el a költségvetést, ez ugyanis olyan politikai üzenet lenne a gazdasági szféra felé, ami megingatná a Magyarországba vetett hitet.

Szabó Zoltán szerint ez egy nagyon kegyetlen, de legalábbis szigorú költségvetés. Úgy fogalmazott: ezt az állapotot nem mi hoztuk létre, hanem a világ pénz piaca, ennek vagyunk az áldozatai.

Megjegyezte, hogy a miniszterelnök kedden bejelentett intézkedései nyomán a reálkeresetek 10 százalékkal csökkennek majd a közszférában, s ez alól a pedagógusok sem lesznek kivételek. Mivel azonban ők már egy hasonló arányú bércsökkenést elszenvedtek az elmúlt években, méltányos lenne, hogy - ha nem is lehet teljesen kivonni a pedagógusokat a negatív hatások alól - legalább valamit visszakapjanak.

A költségvetésben ezért az Új Tudás programban és más sorokon összesen 9,1 milliárd forint bér jellegű előirányzat szerepel - mondta Szabó Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását