2024. május 14. - Bonifác

Újabb híresség Magyarországon

Freddy Cole, a legendás amerikai zenészcsalád tagja, Nat "King" Cole öccse csütörtökön örökzöld dzsessz, blues és popdalokból ad koncertet a Millenáris Teátrumban.
2008. november 1. szombat 14:40 - Hírextra
Lionel Frederick Cole az öt zenésztestvér közül a legfiatalabb, jelenleg 77 esztendős. Naten kívül ismert muzsikus volt a családban Eddie és Ike, valamint természetesen Natalie, Nat "King" Cole sokszoros Grammy-díjas lánya is.
Freddy Cole hatéves korában kezdett zongorázni, de a zene igazán csak kamaszkorától érdekelte. Saját bevallása szerint zenésszé válásában jelentős szerepe volt Duke Ellingtonnak, Count Basie-nek, Lionel Hamptonnek és Billy Eckstine-nak, akik gyakran vendégeskedtek a családnál.
Fiatal korától klubokban játszott, turnézni édesanyja eleinte nem engedte. A chicagói Roosevelt Intézetben, majd a világhírű New York-i Juilliard School of Music-ban tanult, ahol John Lewis, Oscar Peterson és Teddy Wilson komoly hatással volt rá. Kiváló eredménnyel végzett a New England Conservatory of Music-ban, utána koncertezni kezdett Earl Bostic zenekarával.
Igazi karrierje New Yorkban indult, amikor gazdag repertoárral manhattani klubokban lépett fel. Rádiós és tv-reklámokat vállalt, megalakította trióját Jerry Byrd gitárossal, Curtis Boyd dobossal és Zachery Pride bőgőssel. Neve 1952-től szerepel amerikai és európai albumokon, első kislemeze a The Joke,s on Me volt.
Ma is folyamatosan koncertezik, jelenlegi együttesében Randy Napoleon gitározik, Curtis Boyd dobol, Elias Bailey bőgőzik. Freddy a zongora mellett gitáron is játszik. Amerikán kívül Európában, a Távol-Keleten és Dél-Amerikában lépnek fel.
Freddy Cole énekel portugálul, spanyolul, franciául, de megtanult néhány dalt tagalog nyelven is, arra az esetre, ha a Fülöp-szigeteken kellene koncerteznie. Hangja hasonló híres bátyjáéhoz, de rekedtesebb. Elegáns előadásmódja Frank Sinatrát idézi, de Billie Holiday is hatott rá.
Húsz albuma közül az első harminc éve, a legutóbbi, a Music Maestro Please tavaly jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását