2024. április 26. - Ervin

Jön a Jethro Tull

A brit Jethro Tull Ian Anderson énekes és fuvolás vezetésével hétfőn Debrecenben, a Főnix Csarnokban, kedden Budapesten a Körcsarnokban koncertezik. A fennállásának 40. évfordulóját ünneplő együttes jubileumi világkörüli turnéja keretében érkezik Magyaror
2008. október 31. péntek 15:21 - Hírextra
A progresszív rockzenét játszó Jethro Tull napjainkban is rendkívül népszerű szerte a világon. Magyarországon többször fellépett, legutóbb 2004 májusában a Syma csarnokban láthatta a közönség. Ez alkalommal az együttes a németországi Heilsbronnból érkezik Magyarországra, ahonnan debreceni és budapesti fellépései után Pozsonyba és Prágába megy tovább, majd Svájcot követően Észak-Európa felé veszi az útját.

A turné során fellépnek Olaszországban, koncerteznek Dubaiban és több koncertet adnak Indiában is, ahol Anoushka Shankar, Ravi Shankar szitárművész leánya lesz a vendégük.

Budapesten, ahol az eredetileg meghirdetett helyszín, a Petőfi Csarnok helyett végül a Körcsarnokban zenélnek, előzenekar nélkül lépnek fel. A szervezők tájékoztatása szerint a helyszínváltoztatásra egyébként azért volt szükség, mert a zenekar azt kérte: ne legyenek állójegyek a koncertre.

Az akusztikus gitáron, mandolinon és billentyűs hangszereken is játszó Ian Anderson az egyedüli a jelenlegi felállásban az alapító tagok közül. A Jethro Tull csaknem minden számának azonban ő a szerzője, a szövegírója és a hangszerelője, igazi showman. Vele érkezik Budapestre Martin Barre gitáros, aki csaknem négy évtizede tagja a zenekarnak, és szintén őstagnak számít Doane Perry dobos. Rajtuk kívül John O'Hara (zongora, tangóharmonika) és David Goodier (basszusgitár) tagja a mai Jethro Tullnak.

A Jethro Tull első albuma, a This Was, 40 évvel ezelőtt jelent meg - ezt a lemezt hamarosan ünnepi kiadásban, 2 CD-n jelentetik meg az Egyesült Államokban. Harminc albumuk közül kiemelkedik a Stand Up, az Aqualung, a Thick As A Brick, a Passion Play, a Too Old To Rock,n, Roll és a Songs from The Wood. Tavaly került a rajongókhoz a The Best Of Acoustic Jethro Tull című összeállítás, amely az elmúlt negyven évről ad áttekintést.

A Jethro Tull lemezeiből összesen több mint 50 millió fogyott a világon, nem egy listavezető volt Nagy-Britanniában. A zenekar egy Grammy-díjat is nyert a zenéjére egyáltalán nem jellemző, hard rock/heavy metál kategóriában, amelyben 1989-ben legnagyobb meglepetésre a Metallicát is maguk mögé utasították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását