2024. május 29. - Magdolna

Etávolítják a Balatonban hagyott stégeket

Csaknek 130 stéget hagytak a Balatonban a gazdáik, ezeket balesetveszély miatt kiemelik - közölte Hanga Csaba, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének helyettes vezetője az MTI-vel hétfőn.
2008. november 10. hétfő 14:30 - Hírextra
A vízügy szakemberei a Balaton északi részén 71, a déli part mentén 58 vízben hagyott stéget találtak, amelyeket még a fagyok beállta előtt eltávolítanak. Az őszi szelek, illetve a Balaton jegesedése könnyen felborítja, elsodorja a bent maradt létesítményeket, amelyek felfelé álló, sokszor ki sem látszó fémlábai komoly veszélyt jelentenek a hajósokra, szörfösökre, vagy a következő szezon fürdővendégeire - mondta.

Szabály szerint október végéig kell eltávolítani a stégeket a Balatonból, amit sokan elmulasztanak, jelentős költségeket okozva a három-négy hajós flottával dolgozó vízügynek. A tulajdonosok a siófoki telephelyre szállított építményeiket 40 ezer forintos kiemelési díjért cserébe kaphatják vissza, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint senki nem jelentkezik a begyűjtött 10-100 ezer forint értékű létesítményekért, így azok egy idő után hulladékgyűjtő helyre kerülnek.

Hanga Csaba beszámolója szerint az idei balatoni szezonban megnőtt az illegálisan állított stégek száma, főleg a nádtakarást adó dél-nyugati partszakasz mentén. Egy nyárvégi razzia során Balatonfenyves és Balatonberény között 400 stéget számláltak össze a 36 engedélyezettel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását