Tejivás a tejallergia ellen
Tejallergiás gyerekekkel egyre nagyobb adag tejport etettek amerikai kutatók, és úgy találták, hogy idővel csökkent a tejre adott túlérzékenységi reakciójuk, sőt néhány gyereknél tökéletesen eltűnt a tejallergia.
2008. november 11. kedd 19:30 - Hírextra
A tejallergia az egyik leggyakoribb ételallergia, de nem tévesztendő össze a betegségnek nem tekinthető laktózintoleranciával, amelyet a gyomor tejcukorbontó enzimjének (laktáz) hiánya okoz. A tejallergiások a tej fehérjéire (laktalbumin vagy kazein) adnak heves immunválaszt, és bármely kis mennyiség a tünetek megjelenését okozhatja.
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és a Duke Egyetem kutatói 19 súlyos mértékben tejallergiás gyereket vizsgáltak, akik életkora hat és tizenhét év között volt. Közülük 12-en négy hónapon át egyre nagyobb dózisban tejport kaptak, míg heten a tejporhoz küllemben és ízben is nagyon hasonló port kaptak.
A tanulmány elején a gyerekek átlagosan egy teáskanálnyi tejpornak csupán a negyedét tolerálták. A négy hónap elteltével Robert Wood és társai megállapították, hogy azoknál, akiket egyre nagyobb dózisú tejfehérjéhez szoktattak, sokszorosára nőtt az allergia küszöbértéke, míg a többieknél változatlan maradt.
Azt azonban nem lehet megjósolni, hogy a tej iránti tolerancia hosszabb ideig fennmarad-e ezeknél a gyerekeknél - írták a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban.
Forrás: MTI