2024. május 2. - Zsigmond

Nem minden joghurt egészséges

Allergiás reakciót kiváltó színezék, hőkezelt, így csökkent aroma- és vitamintartalmú gyümölcs, magas cukortartalom - ilyen joghurtokat is vásárolnak a magyar fogyasztók a Tudatos Vásárlók Egyesületének legutóbbi vizsgálata szerint.
2008. október 10. péntek 17:39 - Hírextra
A közfelfogás a joghurtot egészséges termékként tartja számon, főként, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést és fogyókúrázóknak is ajánlott. Persze nem minden termékre igaz ez és ezt be is bizonyította a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amely összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy "annak látszó élelmiszert" értékelt.

A teszt során 11 szempont szerint értékelték a termékeket. A szempontok között szerepelt például, hogy a termék tartalmaz-e aromát, édesítőszert, élőflórát, mekkora a cukortartalma, feltüntették-e rajta a tápértéket, milyen messziről szállítják és milyen a csomagolása.

A Tudatos Vásárlók szempontjai alapján első helyen a Zöldfarm biojoghurt, második helyen a Cserpes Műhely joghurtja, harmadikon pedig a német Andechser Natur biojoghurt végzett.
Mivel a joghurt a fogyókúrázók kedvelt terméke, ezért megvizsgáltatta szénhidráttartalmukat a TVE. Elgondolkodtató, hogy 100 gramm, tehát nem egészen egy pohár termékben átlagosan másfél teáskanál cukornak megfelelő szénhidrát található. Különösen szemet szúró az egyik "diétás" joghurt esetében, amely 2,1 teáskanálnyi cukrot tartalmaz - tudatta a TVE.

A teszt során fény derült még arra, hogy számos pirosas színű gyümölcsjoghurtban fordul elő az E120 jelű, kármin nevű színezék, amelyet a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonnak ki, ez pedig allergiás reakciót válthat ki.

A vizsgálatból kiderült, hogy a gyümölcsjoghurtokban található gyümölcsöket hőkezelik, így azok aroma- és vitamintartalma lecsökken.Fogyasztóvédelmi szempontból egy félrevezető momentumra bukkantak: az egyik joghurt fél centiméteres talapzaton állt, így a polcon nagyobbnak tűnt a pohár térfogata valós méreténél.

A teszt részletes eredménye az interneten is elérhető a http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1064 címen.A TVE a gyümölcsjoghurtpiac szereplőinek is utánanézett. Vizsgálta, hogyan értékelhető működésük környezeti és társadalmi szempontok szerint. Szempontjai alapján a legjobb, legetikusabb márka a Varga bio, a Zöldfarm bio és a Virágoskút lett. Az etikus, felelős gyümölcsjoghurt-gyártók rangsorában a legkevesebb pontot a Friesland, a Danone és a Zott kapta. A teljes cégrangsor és a további részletek a http://www.cegmerce.hu/index.php?modul=cegrangsor&termekcsoport=18 című weboldalon érhetők el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását