2024. május 17. - Paszkál

Durvul a szalmonellajárvány

Öt somogyi általános iskolában és három pécsi óvodában eddig összesen 181-en fertőződtek meg szalmonellával - tájékoztatta az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézetének főorvosa hétfőn az MTI-t.
2008. november 17. hétfő 16:33 - Hírextra
Szűcs Mária járványügyi osztályvezető az MTI érdeklődésére elmondta: a két nagyatádi, valamint a rinyaszentkirályi és a görgetegi általános iskola mellett a tabi általános iskolából is kaptak jelzést. Ez utóbbiban tudomásuk szerint 24-en fertőződtek meg, közülük négyen kórházi ellátást igényeltek, így az elmúlt két hétben összesen tízen szorultak kórházi ápolásra.

A főorvos tájékoztatása szerint mára már minden érintett közösségben kimutatták a kórokozót, amely egyértelműen szalmonella. A fertőzés forrását továbbra is keresik, erre vonatkozóan várhatóan a hét második felében tud felvilágosítás adni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, amelynek szakembereivel közösen végzik a vizsgálatokat - tette hozzá az osztályvezető.

Az ÁNTSZ regionális intézete november 5-én kapott jelzést nagyobb számú fertőzésről, s egyben arról is, hogy Nagyatádon megszaporodott a szalmonellafertőzés gyanújával orvoshoz fordulók száma. Azóta folyamatosan gyűjtik és elemzik az adatokat.

A szakemberek a kórokozó kimutatásán túl megállapították, hogy valamennyi intézményben túróból készült ételt szolgáltak fel a fertőzés megjelenése előtt. Ezért azt feltételezik, hogy ez okozta a járványt - mondta Szűcs Mária, hozzátéve: azt még vizsgálják, hogy már az alapanyag fertőzött volt, vagy a nem megfelelő konyhatechnikai eljárás okozta a megbetegedéseket.

Jelezte: elképzelhető, hogy lesznek újabb betegek, ám ők már csak a korábban megbetegedett emberektől kaphatják el a fertőzést, erre Nagyatádon példa a két utolsóként jelzett beteg esete.
A betegségre jellemző tünetek: láz, hányinger, hányás, gyakori hasmenés - ismertette a főorvos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását