2024. május 17. - Paszkál

A kórház még mindig Egeré

A egri Markhot Ferenc Kórház ma is az egrieké, és a Heves megyeiek gyógyulnak ott - reagált pénteken Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés szocialista elnöke az MTI-nek Orbán Viktor Fidesz-elnöknek a heol.hu-n (Heves megyei online)közölt kijelentésére.
2008. november 21. péntek 15:50 - Hírextra
Orbán Viktor a Heves Megyei Hírlap szombati számában megjelenő interjúban, amelyből a portál pénteken részleteket tett közzé, azt mondta, ha polgári kormány lesz hatalmon, a kórházat "visszaadják az egrieknek".

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: "Szerintem egy megyei kórház sohasem a megyei közgyűlés kórháza, hanem közvagyon, amit nem szabad eladni, főleg ha egyértelmű: működtethető közvagyonként. Eger városa ugyanis jelentkezett, hogy vállalja a működtetéssel járó kötelezettségeket, a felelősséget, a kórházat azonban mégis eladták az emberek feje fölül. Én nem is habozok, hanem kellő udvariassággal, de határozottan azt mondom, hogy ha lesz politikai változás, lesz polgári kormány, akkor a kórházat vissza fogjuk adni az egrieknek, a Heves megyeieknek".

Sós Tamás az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, polgári demokráciában példátlan a mostani eset, vagyis hogy valaki egyértelmű választási ígéretet tegyen arra: a hatalom eszközét felhasználva visszafordítja egy önkormányzat szabályos, jogszerű eljárását, az állami hatóságokat pedig utasítja, hogy másítsák meg döntéseiket. "Orbán Viktor ezzel a kijelentésével nyíltan szembemegy a törvényekkel, és ennek következményeivel láthatóan egyáltalán nem törődik" - mutatott rá a Heves megyei közgyűlés szocialista elnöke.

Hozzátette: Orbán Viktor nyilatkozata azért is értelmezhetetlen, mivel a kórház már most is a Heves megyeieké - és köztük természetesen az egrieké is. Sőt, - mint írta - a kórház az övék is marad, miközben a tulajdonosi feladatokat továbbra is a Heves Megyei Önkormányzat látja el.
"Elképzelni sem tudjuk, Orbán elnök úr mit ért a kórház visszaadásán, hiszen ahhoz, hogy az intézményt odaadja valakinek, ezt előbb el kell vennie. El kell vennie a Heves megyeiektől és a tulajdonos Heves Megyei Önkormányzattól" - olvasható Sós Tamás kommünikéjében.

A Heves megyei közgyűlés elnöke a közlemény szerint kíváncsi arra is, hogy a Fidesz elnöke vajon milyen tanácsot ad majd azon fideszes vezetésű önkormányzatoknak - például Körmend, Tapolca, Aszód, Heves, Mezőtúr - amelyek az elmúlt években magánműködtetésbe adták egészségügyi intézményeiket, kórházaikat, vagy talán épp mostanában tervezik ezt.

"Várjuk, mit mond majd azokon a fideszes vezetésű területeken, amelyek a betegek és a dolgozók, valamint a településeik és a kórházak érdekében a legjobb megoldást keresik majd az egészségügyi intézményeik üzemeltetésre, és ebben többek között az egri kórház példáját is követik" - áll Sós Tamás közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását