2024. június 2. - Kármen, Anita

Több pénz a civileknek

A gazdasági nehézségek ellenére sem csökken, hanem emelkedik jövőre a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) finanszírozására szánt költségvetési összeg - közölte pénteken Szombathelyen Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.
2008. november 21. péntek 17:20 - Hírextra
A már benyújtott költségvetési tervezet 7,7 milliárd forintot különít el az alapprogram finanszírozására - mondta a tárcavezető előadásában a Civil partnerség elnevezésű regionális konferencián.

Szűcs Erika hangsúlyozta: egy egészséges, hatékony és teljesítőképes társadalomban a civileknek, az önkéntes szerveződéseknek, szakmai és érdekképviseleti szerveződéseknek jelentős szerepük kell, hogy legyen.

A kormány fontos partnerének tekinti a civil szervezeteket. Ezt jól mutatja az is: az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal (OÉT) annak ellenére is változatlanul együtt kíván működni, hogy az OÉT egyes jogosítványait az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette - mondta.

Az Alkotmánybíróság (Ab) októberi döntése szerint alkotmányellenes az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló, valamint az ágazati párbeszédbizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvények több rendelkezése. A két, az Országgyűlés által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény alkotmányellenességének előzetes vizsgálatát az államfő kérte a testülettől. Sólyom László megítélése szerint az, hogy az OÉT és a benne részt vevő országos szakszervezeti szövetségek meghatározott kormányrendeletek és miniszteri rendeletek megalkotásakor egyetértési jogkört kapnak, ellentétes az alkotmányban foglalt jogállamiság elvével. Ezek a szervezetek ugyanis a köztársasági elnök szerint nem rendelkeznek a közhatalom gyakorlásához szükséges demokratikus legitimációval.

"A kormány szándéka, hogy az OÉT lassan húsz éve gyakorolt funkcióit tovább tudja gyakorolni, és ennek legyen alkotmányos, legitim szabályozási környezete" - mondta előadásában Szűcs Erika.
A tárcavezető szerint a civil szerveződéseknek a döntéshozás különböző szintjein, a települési önkormányzatoktól kezdve a kormányzatig, vagy akár a parlamentig egyre jobban be kell kapcsolódniuk a döntéshozatali folyamatokba, ezzel együtt a civileknek át kell venniük bizonyos feladatellátást és az ezzel együtt járó felelősséget is.

Szűcs Erika pénteken Vas megyében polgármesterekkel is találkozott. Az MTI-nek elmondta: a fórumon a segélyezés átalakítása és a recesszió hatásainak kivédésére szolgáló kormányzati intézkedéseket tekintették át.

"A közfoglalkoztatással kapcsolatban egyformán gondolkodunk arról, hogy mi a jó az érintetteknek és mi a jó a közösségnek: az, ha a közfoglalkoztatott minél előbb visszakerül a munkaerőpiacra és rendes munkavállaló lehet" - közölte.

A miniszter vasi körútjának utolsó állomásaként Kőszegen vállalkozókkal és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat helyi munkatársaival találkozott.

"Azt kérjük a foglalkoztatási szolgálat regionális és helyi munkatársaitól, még fokozottabban forduljanak a munkáltatók felé, nagyon szükséges az eleven kapcsolat minden érintettel, hiszen a legjobb javaslatokat tőlük kaphatjuk a válság kezelésére, a rendelkezésünkre álló eszközök differenciálására" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását