2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vigyázzunk egymásra!

A nők elleni erőszak, a családon belüli erőszak elleni fellépés érdekében indítottak akciósorozatot civil szervezetek Magyarországon; az akciónapok november 25. és december 10. között zajlanak le Budapesten, több rendezvényen - jelentették be a szervezők
2008. november 24. hétfő 07:56 - Hírextra
A nők emberi jogaival foglalkozó civil szervezetek megállapították, hogy az elmúlt évben néhány intézkedésen túl nem történt érdemi előrelépés a nők, illetve a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés terén.

Statisztikai adatok szerint az idén eddig 67 nő halt meg családon belüli erőszak következtében.
Álmosd Róbert jogász, az Amnesty International Magyarország igazgatója előadásában azt nevezte az egyik legnagyobb problémának, hogy Magyarországon nincsenek megfelelő jogszabályok a nemi erőszakkal, illetve a nőket sújtó erőszakkal szembeni hatékony fellépésre. Véleménye szerint azok a szakemberek, akik az áldozatokkal kapcsolatba kerülnek, általában nem eléggé képzettek.

Álmosd Róbert szerint jelentős problémaként mutatkozik, hogy a nemi erőszakot nem a személy elleni vétségként, hanem a morál, azaz az erkölcs elleni vétségként definiálja a magyar jogrendszer.

További gondként említette, hogy az áldozatnak kell bizonyítania azt, hogy nem a beleegyezésével történt a cselekmény. Véleménye szerint ennek pont az ellenkezőjére lenne szükség.

Az Amnesty International igazgatója az MTI-nek beszámolt arról, hogy 2007-ben alakult egy munkacsoport civil szervezetek, állami hivatalok és szakemberek részvételével, amely fő feladatának tekinti a nemi erőszakkal kapcsolatos törvények megváltoztatását.

Konkrét iránymutatókat készítenek azon szakemberek számára, akik az áldozatokkal kapcsolatba kerülnek - így a rendőröknek, jogászoknak, egészségügyi szakembereknek és bíráknak is - ami alapján megfelelően tudják kezelni az áldozatokat. Az e területen működő szakemberek részére továbbképző tanfolyamokat is szerveznek.

A 16 akciónapot szervező és támogató civil szervezetek követelik, hogy a női egyenjogúság kérdéseiben, különösen a nők elleni erőszakkal szemben, a magyar állam teremtse meg a hatékony jogszabályi kereteket - olvasható a szervezők sajtóközleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását