2024. május 19. - Ivó, Milán

Egyre durvább a helyzet Bangkokban

Óvatosságra inti a Thaiföldön tartózkodó magyarokat, vagy odaindulókat a bangkoki magyar nagykövet, aki szerint romlik a helyzet a délkelet-ázsiai országban - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek szombaton.
2008. november 29. szombat 17:13 - Hírextra
Hozzátette: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már nem javasolja úti célnak Thaiföldet, Balogh András bangkoki magyar nagykövet azonban ezt a minősítést még nem tartja indokoltnak, de azt javasolja, hogy különösen a három déli tartományt és a kambodzsai határszakaszt, ahol lövöldözések is voltak kerüljék el a turisták. Thaiföld ennek ellenére biztonságos ország, a megmozdulások nem az idegenek ellen irányulnak, szemben az Indiában történtekkel.
Hozzátette: magyarok továbbra sem jelentkeztek, vagy kértek segítséget a követségen.

A nagykövet arról is tájékoztatott, hogy a bangkoki nemzetközi repülőtereken a tüntetők tartós megszállásra rendezkedtek be, szétverték a felállított ellenőrzőpontokat és visszaszerezték az elkobzott fegyvereket. Elmondta azt is, hogy kedden a bíróság várhatóan feloszlatja a legnagyobb kormánypártot; ezzel is indokolta a rendőrök és a hadsereg növekvő passzivitását. Figyelmeztetett arra is, hogy Bangkok legnagyobb közparkjába kormánypárti mozgalom szervez tüntetést, amelyen előfordulhatnak összecsapások és továbbra sem kizárt egy puccs lehetősége.

Az üdülőövezetekbe a légitársaságok változatlanul közlekedtetik járataikat, ezért a nagykövet azt javasolja a turistáknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságokkal és érdeklődjenek a hazautazási lehetőségekről.

A nemzetközi repterek lezárása miatt Bangkokban mintegy 100 ezer külföldi turista ragadt, így, ha meg is indul a légi forgalom, hosszú időbe telik, amíg normalizálódik a helyzet.
Szelestey Lajos elmondta azt is, hogy a Bangkoktól mintegy 170 kilométerre délkeletre található Pattaya város U-Tapau nevű katonai repülőtere üzemel.

Balogh András korábban az MTI-nek elmondta, hogy a délkelet-ázsiai országot évente átlagosan 20 ezer magyar keresi fel, a bangkoki magyar nagykövetség eddig nem értesült arról, hogy magyar állampolgárokat érintettek volna a thaiföldi fővárosban zajló események, az elmúlt napokban nagyon intenzívvé vált tüntetések. Thaiföldön az idegenforgalmi idény még csak most kezdődik.
A magyar állampolgárok a thaiföldi helyzetről tájékozódhatnak a magyar nagykövetség honlapján (www.mfa.gov.hu/emb/bangkok), amelyet az elmúlt hetekben gyakorlatilag naponta frissítenek.
Magyarországról jelenleg nem indul közvetlen légi járat Bangkokba, a magyar állampolgárok Bécsen, Frankfurton, Kijeven, Ankarán és Isztambulon keresztül jutnak el (általában charterjáratokkal) Thaiföldre, és sok esetben közvetlenül annak déli tengerparti részére érkeznek, Bangkokot nem is érintik.

A thaiföldi hatóságok szerda éjjel függesztették fel (a kedden lezárt Szuvarnabhumi után) a második bangkoki repülőtér működését is, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá vették. A két repülőtér bezárásával megszűnt a légi összeköttetés Bangkokkal. A régi repülőtér, a belföldi járatokat kiszolgáló Don Muang reptér bezárása előtt még fogadott a Szuvarnabhumiról átirányított járatokat, szerda éjfélkor azonban leállított minden tevékenységet, miután a főbejáratot órák óta tömegesen állták el a korrupcióval vádolt Szomcsai Vongszavat miniszterelnök távozását követelő demonstrálók. A kormányfő csütörtökön szükségállapotot rendelt el a bangkoki repülőtereken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását