2024. május 17. - Paszkál

Szili is csak sajnálkozni tud

Nagyon sajnálatos, hogy Robert Fico elutasította Gyurcsány Ferenc hatpontos javaslatát - mondta Szili Katalin házelnök szerdán Komáromban, azt követően, hogy szlovák partnerével tárgyalt. Pavol Paska szerint helyénvaló volt a szlovák kormányfői válasz.
2008. december 3. szerda 21:02 - Hírextra
"Nagyon sajnálatosnak tartom ezt" - hangsúlyozta Szili Katalin a Pavol Paskával való találkozó után tartott sajtótájékoztatón. Az Országgyűlés elnöke hozzátette: a tárgyaláson nem volt szó Robert Fico bejelentéséről.

Pavol Paska szerint a szlovák kormányfő helyénvaló választ adott, logikusan indokolta meg az elutasítást.

Nem látjuk úgy, hogy bármelyik magyar kérdés ne lenne eleve teljesítve szlovák részről. A szlovák állam garantálja minden, így a magyar kisebbség védelmét - hangsúlyozta a szlovák politikus.
A szlovák miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy elutasítja magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját, amelyet a novemberi révkomáromi találkozón fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc kisebbségi kérdésekben.

A szlovák kormány szerdai ülése utáni sajtóértekezleten Robert Fico kijelentette: "a magyar kisebbség jogai az alkotmány és más törvények által is biztosítva vannak" Szlovákiában, s ez a kisebbségvédelmi rendszer "egyike a legjobbaknak Európában". Szavai szerint Gyurcsány Ferenc indítványai elfogadhatatlanok. Válasza mind a hat pontban elutasító, s már tájékoztatta is erről kormánya tagjait is.

"Nem látunk semmiféle okot újabb kisebbségi törvények elfogadására" - jelentette ki Fico. Szlovákia már most is széleskörűen finanszírozza a magyar kisebbségi iskolákat, oktatási intézményeket, ezért elutasítja a magyar kisebbség támogatásának növelését.

Pozsony határozottan elutasította a magyar kormányfő azon javaslatát is, hogy a két ország kisebbségi iskoláiban kölcsönösen használhatóak legyenek az anyaországban kiadott tankönyvek. "

Nem találkozott Fico megértésével Gyurcsány azon javaslata sem, hogy a két ország politikusai fogadjanak el nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, s hozzanak létre úgynevezett becsületbíróságot, amely a kódex megsértése esetén állást foglalhatna. Fico szerint a szlovák jogrend erős, s az ilyen, jogilag nehezen meghatározható testület felállítása sehová sem vezetne.

A szlovák kormányfő elvetette azt az indítványt is, hogy a felek közösen kezdeményezzenek független vizsgálatot, ha az egyik országban megsértik a nemzeti kisebbségek jogait. Fico úgy véli: a gyakorlatban jól működik a szlovák-magyar vegyes bizottság.

Fico szerint "értetlenséget" váltott ki Pozsonyban és a kormány számára elfogadhatatlan az a magyar követelés, hogy változtassák meg, illetve nyilvánítsák semmissé a szlovák törvényt, amely tiltja más országok nemzeti jelképeinek használatát a szlovákiai belföldi sportrendezvényeken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását