2024. május 18. - Erik, Alexandra

Röpködő milliók

Csak úgy röpködtek a milliók, a tízmilliók az Erdész és Makláry Fine Arts téli aukcióján kedd este a Néprajzi Múzeumban. Bőven licitált a nagyszámú közönség, és nagyon sok tételre volt vételi megbízása és telefonos érdeklődője is a galériának. A 207 tétel
2008. december 10. szerda 06:40 - Hírextra
Igaz, eleve magas árakat rendeltek a kivételes anyaghoz, amelyben számos franciaországi, amerikai életművel rendelkező, világhírűvé lett magyar művész alkotását kínálták. Olyan festményeket és kisplasztikákat lehetett megvenni, amelyeket a nemzetközi műtárgypiacon is nagyon magasan mérnek.

A legtöbbet, a Franciaországban alkotó Reigl Judit 1959-60 közötti Tömbírás sorozatának egyik óriás képéért adták. A fekete, fehér és narancs színekkel operáló műért 13 millió forintról indult a licit, és meg sem állt 28 millió forintig. A másik Reigl Judit kép, a színfoltokból és körvonalakból konstruált Ember című 1969-es vászon 17 millió forintért ért célba.

Moholy-Nagy László akvarellel színezett tusrajza lett a második legdrágábban eladott kép, éppen tízmillióval toldotta meg 8 millió forintos kikiáltási árat a gyűjtő, aki elvitte. Komoly összegekért, 3,4 illetve 3-3 millió forintért cserélt gazdát három Moholy-Nagy vintage (korabeli nagyítású) fotó is.
Hét művel szerepelt az aukción Mattis Teutsch János, akinek két, szín és vonalritmusból komponált képét is 13-13 millió forintért vitték el, míg egy akvarell tájképéért 7 millió forintot adtak, egy kis bronzáért pedig 4,4 millió forintot.

13 millió forintért vette meg egy gyűjtő Csernus Tibor Caravaggio művészete által inspirált újklasszicista festményét, az 1983-as Csendélet szilvákkal című, nagyméretű vásznat. Két további Csernus kép is elérte az 5,5, illetve a 2, 6 millió forintos leütést.

Hantai Simon pliage technikájú (a vászon hajtogatásával és festésével a batikoláshoz hasonló eljárás) festményéért 6,5 millió forintról egészen 12 millióig licitálták. Egy még 1946-ban, Magyarországon készült, s Hantai főiskolás társait ábrázoló csoportkép 8,5 millióért talált gazdára.
A francia mezőnyből magas áron mérték Sándorfi István, Rozsda Endre, Réth Alfréd festményeit, Miklós Gusztáv, Csáky József, Beöthy István szobrait.

Rekordárat ért el két fotó is, egy párizsi utcarészlet André Kertésztől és egy négyrészes sorozat Robert Marceltől egyaránt 2,4 millió forinton kelt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását