2024. május 17. - Paszkál

Ezrek Vilnius utcáin

Több mint 50 ezren ünnepelték csütörtökön Vilnius utcáin, hogy az ausztriai Linz mellett a litván főváros lett 2009 európai kulturális fővárosa; az ünneplőknek az sem szegte kedvét, hogy a kormány az utolsó pillanatban drasztikusan megkurtította a program
2009. január 2. péntek 16:20 - Hírextra
A Vilnius EKF 2009 szervezőbizottsága a 2008. évi óévbúcsúztatót és az újévköszöntőt összekapcsolta az Európai Kulturális Főváros megnyitó ünnepségével. A fő rendezvényt, amelyen több ezer hazai és külföldi meghívott és érdeklődő (utóbbiak 75 ezer forintnak megfelelő összegért vásárolhattak belépőt) vett részt, a városi sportcsarnokban tartották.

A megnyitóbeszédeket Remigijus Vilkaitis, az új kulturális miniszter és Juozas Imbrasas, Vilnius város polgármestere mondta el. A szintén január 1-től kulturális főváros Linz polgármesterének üzenetét az osztrák nagykövet olvasta fel. Jelen volt a 2008. évi kulturális fővárosok, Liverpool és Stavanger egy-egy küldöttje, a 2010-es EKF Pécs városát a magyar nagykövetség képviselte.
A megnyitó programjában zongorakoncert és egy a világ különböző részéből érkezett ének- és táncművészek által bemutatott, fény- és tűzijátékkal színesített, nagyon látványos, modern darab szerepelt. A Vilnius főterére, a székesegyházhoz megkomponált éjféli hang-, fény- és tűzijáték szintén a megnyitóprogram része volt.

A szabadtéri eseményeken a tolongás ellenére komolyabb incidensek nem történtek, de többen könnyebben megsérültek a tumultusban. A nagy tömegre tekintettel a hatóságok kénytelenek voltak megnyitni a terelőkorlátokat, ami miatt megbénult a belváros közlekedése. A költségvetés lefaragása ellenére a nyitónapon még megtartották a költséges fényjátékot, amelyet egy német cég rendezett.

A szervezők nem árulták el a nyitórendezvény költségeit, mint ahogy mélyen hallgatnak a további programok sorsáról is. Valdas Adamkus elnök ugyanis a hét elején jóváhagyta a kulturális fővárosi programok költségvetésének a kormány és a parlament által elhatározott 40 százalékos megkurtítását 25 millió litasra (kb. 2 milliárd forint).

Az államfő szóvivője szerint még megpróbálnak különpénzeket előteremteni a programokra, az eredetileg tervezett költségvetés azonban biztosan nem jön össze, ezért egyes rendezvények elmaradnak majd. A főbb programokat azonban megtartják - mondta Irena Vaisvilaite szóvivő, aki szerint tekintettel kell lenni a litván pénzügyi helyzetre.

A Vilnius ,09 program igazgatója, Elona Bajoriniene két hete még arra figyelmeztetett, hogy a kulturális program egésze válik megvalósíthatatlanná, ha a kormány végrehajtja a tervezett pénzelvonást. A szervezők az elkövetkező hetekben vitatják meg az egyes projektek sorsát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását