2024. május 17. - Paszkál

Legalább a katasztrófavédelem kiváló

Kiváló minősítéssel zárult a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt ötéves munkáját értékelő átfogó ellenőrzés - jelentette be a napokban Tatár Attila, a katasztrófavédelem országos főigazgatója Kaposváron, ahol ünnepélyes keretek között adta
2009. január 5. hétfő 09:05 - Hírextra
Tatár Attila külön kiemelte a lakosság részéről megnyilvánuló bizalmat és a testület megbízhatóságát és kiszámíthatóságát. Heizler György, akinek beszélgetésünk kezdetén felidézem a főigazgató dicséretét, azt mondja: jóleső érzéssel hallgatta az elismerő szavakat, mivel a szakmai felkészültség mellett ő maga is fontos motiváló tényezőnek tartja mindazt, amit a jelzők érzékeltetnek.

- A katasztrófavédelem csapatmunka - jelenti ki határozottan az igazgató, majd azt is hozzáteszi, hogy sokkal szerteágazóbb is annál, mint azt sokan gondolnák.

Ez utóbbira friss példaként a nagy sajtóvisszhangot kiváltó sávolyi motorverseny-pályát említi, amelynek terveit már akkor tanulmányozták a kollégáival, amikor még egy kapavágást sem tettek az építők, hiszen - mint mondja -, több tízezer ember lesz ott a világbajnoki futamon, ráadásul közel a Balaton, ezért tűzvédelmi, katasztrófavédelmi, környezetvédelmi szempontból ismerniük és véleményezniük kell a pályát, a több ezer autót befogadó parkolót, az épületet.

- De mondok mást! - mutat az általa 15 éve szerkesztett, kéthavonta megjelenő Védelem című szakmai lap egyik oldalán lévő fotóra, amelyen egy személygépkocsi merevítő lemezének keresztmetszete látható. - Ahhoz, hogy egy műszaki mentésnél a járműbe szorult utasokat minél gyorsabban ki tudjuk szabadítani, ismernünk kell a legújabb biztonsági megoldásokat - magyarázza, majd továbblapozva a kiadványt arról beszél, hogy érdeklik az újdonságok, kivált, ha a munkájával kapcsolatosak. - Ilyen a geotermikus energia felhasználása is - bök rá egy ezzel kapcsolatos írásra, amit azért tart érdekesnek, mert olyan témát taglal, amely Somogyban is aktuális, hiszen csak az idén négy uszodát adtak át a megyében, ami erre a technológiára épül.

Nem csak az általa nyolc éve irányított megyei szervezetre, önmagára is illenek a főigazgató szavai. Nyugodt, az újdonságokra nyitott, bizalomkeltő és kiszámítható férfi, akinek a szakmai felkészültségéhez, vezetői alkalmasságához nem fér kétség. Ha egy társaságban szóba kerül a neve, akkor a korrektsége és a megbízhatósága mellett a jó kapcsolatteremtő- és szervezőkészségét, a kiszámíthatóságát szokták rá jellemzően megemlíteni.

Az utóbbi kettőt szóba is hozzuk, amire magától értetődően annyit mond: ő maga is úgy gondolja, hogy kiszámítható, ami pedig a szervezést, a koordinálást illeti, számára természetes. Ez együtt jár a munkájával, hiszen naponta kell egyeztetnie a települések vezetőivel, a társszervezetekkel, különböző egyesületekkel.

- Azt hiszem, a kollégáim ennyi idő alatt már megismertek, hiszen 32 éve vagyok a testületnél. Az igazgatói kinevezésemet megelőzően tíz évig a megyei tűzoltóparancsnok helyettese voltam. Társaim pontosan tudják, hogy mire számíthatnak tőlem, és azt is, hogy mi az, amit én várok el tőlük - fogja rövidre a magyarázatot.

Annak igazolására, hogy mennyire ismerik őt a kollégái, elővesz egy, még a kinevezése előtti évben, 1999-ben a munkatársaitól kapott "Túlélő csomag átszervezéshez" feliratú tűzoltósisakos pezsgős üveget, amit a szerintük rá jellemző apróságokkal díszítettek fel.

- Mániákus íródeák vagyok, s mivel főként kézzel szeretek írni, mert a kezem jobban követi az agyam, mint a számítógép klaviatúrája, ezért kaptam a radírt és a ceruzát, az esetleges ínhüvelygyulladáshoz pedig kötszert is mellékeltek - fűz némi eligazítást a kellemes emlékeket felidéző ajándékhoz, jelezve: az üveg bontatlan, ami azt jelzi, hogy még egyszer sem került azóta végveszélybe.

- Újév táján mindig megajándékozzuk egymást valami aprósággal, ez hozzátartozik a csapatépítéshez - tér vissza az igazgató a kollégák figyelmességéről tanúskodó ajándék kapcsán az általa olyan fontosnak tartott alaptételhez, miszerint a katasztrófavédelem csapatmunka. És ez nem csak a szervezetre, de a megelőzésben, feladatmegoldásban, veszélyelhárításban együttműködő minden partnerre igaz - szélesíti végül a kört az immár tanúsítvánnyal is igazoltan kiváló csapatmunkát végző somogyi katasztrófavédők vezetője.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását